Als bakermat van de klassieke Griekse cultuur draagt Athene een heel rijke geschiedenis met zich mee. Vooral op de Akropolis kunnen bezoekers die antieke sfeer opsnuiven. Maar ook de moderne Olympische Spelen kennen hun oorsprong in Athene.

De Griekse hoofdstad ligt in de regio Attika. Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land. Het is een kosmopolitische metropolis van ongeveer 3.200.000 inwoners. De stad is genoemd naar de godin Pallas Athene, de godin van de wijsheid en vroegere patroon van de stad. Athene kent een zacht klimaat, al kunnen de temperaturen in de zomer wel oplopen tot meer dan 30 graden Celsius.

In de Antieke Oudheid ontstond de klassieke Griekse cultuur in en rond Athene. Vooral het Parthenon ter ere van Pallas Athena op de heuvel Akropolis is daar een belangrijk overblijfsel van. Het werd vernield door de Perzen en terug opgebouwd door Pericles. Die kreeg daarbij hulp van de beeldhouwer Phidias als artistiek adviseur. Op die tafelberg van 156 meter hoog staat ook het wereldberoemde Erechteion met de Kariatiden als zuilen.

Aan de voet van de Akropolis ligt de oude volksbuurt Plaka, die tegenwoordig heel populair is bij toeristen. Ook de grote bibliotheek van Hadrianus, een antiek onderwijscentrum, en de Romeinse Agora liggen aan de voet van de tafelberg. Ooit liep de beroemde filosoof Diogenes, die in een ton woonde, er op klaarlichte dag rond met een lamp. Hij was “op zoek naar een mens”. Aan de zuidelijke flank tenslotte ligt het Dionysus-theater. Als oudste theatergebouw in Europa vormt het de bakermat van de antieke tragedie.

Ook andere delen van de stad zijn de moeite waard. Zo telt Athene talrijke musea en belangrijke pleinen. Eén van die centrale punten van het moderne Athene is het plein Omónia (Eendracht). Ook het plein voor het parlementsgebouw, dat oorspronkelijk gebouwd is als koninklijk paleis, lokt met zijn Evzone-wachters in traditionele uniformen heel wat kijklustigen.

Daarnaast vormen de Olympische Spelen een essentieel onderdeel van Athene. Zo kan je het Stadion Panathinaiko, waar de eerste moderne Olympische Spelen plaats vonden in 1896, bezoeken. Het werd gebouwd op de restanten van het antieke station.

Genoeg van al het antieke erfgoed? Ga dan shoppen in Ermou of de wijk Monastiraki. De centrale markt is eveneens de moeite waard. Of trek ’s avonds naar de wijken Psirri en Plaka om uit te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content