Ministerraad zet licht op groen voor 718 extra aanwervingen ter voorbereiding van brexit

© Belga

De ministerraad heeft vrijdag een brexitwet aangenomen, die zal leiden tot 718 bijkomende aanwervingen, waarvoor ze aan het parlement een bijkomend budget van 21 miljoen euro zal vragen. Dat kondigde premier Charles Michel aan op een persconferentie.

De bijkomende aanwervingen van 718 mensen moet tegen 2020 gerealiseerd worden. De bijkomende middelen zullen gevraagd worden naar aanleiding van de goedkeuring van de volgende ‘één twaalfden’ door het parlement, verduidelijkte de premier, die aankondigde dat het gaat om maatregelen om de gevolgen van een ‘no deal’ – een brexit zonder akkoord – op te vangen.

Minister van Financiën Alexander De Croo kondigde aan dat bovenop de eerder besliste extra aanwerving van 141 douaniers er nog eens 245 zullen aangeworven worden. Bij de Economische Inspectie komen er 21 voltijdse banen bij, verklaarde minister van Economie Peeters. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zei dat er 40 voltijdsen bijkomen voor het versterken van de binnenlandse veiligheid en de grensbewaking.

Voorts wordt ook het federaal voedselagentschap FAVV versterkt voor bijkomende controles en breidt Buitenlandse Zaken de onderhandelingsteams uit. De brexitwet wordt nu naar de Raad van State gestuurd voor een dringend advies. Premier Michel zei op de verantwoordelijkheidszin van het parlement te rekenen om de bijkomende middelen goed te keuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content