Zuid-Korea

Zuid-Korea lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende reisbestemming, toch is het zeker een bezoekje waard. Dit moderne en zeer westerse land, op zich al zeldzaam in Zuidoost-Azië, beschikt over een uitgebreid natuuraanbod.

Zuid-Korea ligt in het noordoostelijke deel van Azië en op het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Het heeft dus als enig direct buurland Noord-Korea, waarvan het gescheiden is door middel van een gedemilitariseerde zone. Verder grenst Zuid-Korea aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Voor de kust van het land liggen nog zo’n 3.000 eilandjes.

Dit Zuidoost-Aziatische land is net iets groter dan Portugal en Oostenrijk en bestaat voornamelijk uit berglandschap. Omdat op de hellingen van die bergen meestal niet gebouwd mag worden, is de beschikbare ruimte voor bebouwing en agrarische benutting klein. De hoofdstad Seoul is met meer dan 10 miljoen inwoners op een oppervlakte van iets meer dan 610 km² dan ook een van de dichtsbevolkte steden ter wereld.

Westers in Azië

Zuid-Korea is ook een heel modern en westers land, dat een behoorlijke welvaart geniet. Er heerst ook een grote Amerikaanse invloed, met onder meer McDonalds- en Pizzahutvestigingen. Het eigen cultuuraanbod bestaat voor een groot deel uit tal van boeddhistische tempels en andere bezienswaardigheden.

Maar nog meer dan dat is Zuid-Korea een natuurbestemming: Koreanen zijn dol op wandelen in de natuur. Dat is onder meer te zien aan de minstens 20 nationale parken – met als bekendste het Seoraksan National Park – die het land rijk is.

In Zuid-Korea heerst een continentaal klimaat met koude droge winters en warme regenachtige zomers. De gemiddelde temperatuur tijdens de maand januari in de hoofdstad Seoul ligt onder het vriespunt: tussen -9 en 0°C. De gemiddelde zomertemperatuur bedraagt 25°C. In de zomermaanden, van juni tot september, vallen ook de meeste moessonregens. De tyfoon met haar krachtige windstoten is hiervoor verantwoordelijk. Die is vooral actief langs de zuidkust.

De herfst met haar kleurrijke natuur is de meest aangename periode om het land te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content