Praktische informatie

Tijdzone

+6 uur in de winter, +5 uur in de zomer

Geld

Riel en US ($)

Beste reistijd

De beste periode om Cambodja te bezoeken hangt een beetje af van persoonlijke voorkeur. De mooiste periode om het land te bezoeken is het regenseizoen, van juli tot en met oktober. Het is dan vochtig en warm, maar heel de natuur staat dan prachtig in bloei. De term ‘regenseizoen’ kan je ook met een korreltje zout nemen: meestal regent het een uur of twee, soms ook ’s nachts.

Voordeel van de maanden november en begin december is dat alles nog mooi groen staat en het minder warm is. Als je niet echt van de warmte houdt, dan kan je misschien best in januari naar Cambodja trekken. Dan is de temperatuur het aangenaamst. Nadeel is dat de natuur dan niet meer zo groen is.

Een periode die alleszins te mijden is, zijn de maanden maart, april en mei. Dan is het namelijk bloedheet in Cambodja.

Culturele gedragsregels

Wat je absoluut nooit mag doen, is je kwaad maken. Daardoor lijdt de andere persoon namelijk ‘gezichtsverlies’ en dit wordt in Aziatische landen en vooral in Cambodja als zeer ernstig ervaren. Als je een probleem hebt, probeer daar dan op een rustige manier én met de glimlach een oplossing voor te vinden. Niet altijd even eenvoudig, maar wel de enige manier om écht tot een oplossing te komen.

Afstand

Brussel-Phnom Penh: 9739 kilometer. Dat is 11 uur en 40 minuten vliegen.

Verkeersregels

Het verkeer in Cambodja verloopt chaotisch en druk. Bovendien zijn zowel de auto’s als de wegen er slecht onderhouden. Al is de situatie er de laatste jaren wel sterk op verbeterd. Tegenwoordig zijn bijna alle hoofdwegen perfect geasfalteerd. Maar daardoor is wel een nieuw probleem ontstaan: overdreven snelheid en bijgevolg enorm veel verkeersdoden.

Ook zijn er nog steeds zo goed als geen verkeersborden of -regels. Zo rijden voertuigen om af te slaan vaak een heel eind aan de verkeerde kant van de weg. Ook hebben de grootste of snelste auto’s vaak voorrang.

Openbaar vervoer

De bus is vaak de beste manier om je op een snelle manier door zowat het hele land te verplaatsen. Voor bepaalde trajecten, zoals de verbinding tussen de hoofdstad Phnom Penh en verschillende plaatsen aan de Mekong, zijn de bootverbindingen erg goed. Voor de afstand tussen Phnom Penh en Siem Reap of Angkor Wat kan je een binnenlandse vlucht nemen. De trein is eigenlijk geen optie om je te verplaatsen.

Een andere mogelijkheid bestaat er in om een auto mét chauffeur te huren. Zo kan je in alle vrijheid en met een gerust gemoed het land verkennen. Of je kan opteren voor een mototaxi. In Phnom Penh en Siem Reap kan je je ook laten vervoeren in een Tuk-Tuk, een comfortabel karretje achter een moto.

Documenten

Benodigde documenten voor Cambodja.

Gezondheid

Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit

220 volt

Telefoonnummer

00 855

Nuttige adressen

Belgische ambassade voor Cambodja

Cambodjaanse ambassade in België

Links

Pmgeiser.ch/cambodia

Cambodia.org

Itisnet Cambodia

Cambodia online

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content