Wat moet je doen?

© iStockphoto

Wandelen
Wandelen is de beste manier om het park en de dieren te ontdekken. Vrijwel in het gehele park is wandelen toegestaan: in de toendra, taiga, in rivierbeddingen en in de bergen. Er zijn weinig aangelegde paden, want er wordt vooral door de open gebieden getrokken. Maar er bestaan ook verschillende niet al te lange wandelingen over aangelegde paden.

Wanneer je terecht komt in bossen of in toendragebieden, volg dan stroombeddingen, gravelstroken en andere niet-kwetsbare grondsoorten zodat je de natuur zo weinig mogelijk beschadigt. Voorkom het ontstaan van zogenaamde sociale wandelpaden doordat meerdere personen steeds exact dezelfde route volgen.

Je moet zeer voorzichtig zijn bij het doorwaden van riviertjes, want de stroming kan soms behoorlijk sterk zijn zonder dat je het direct ziet. Ook verkijk je je vaak op de diepte van de bergstromen want het vele zout in het water vervormt je beeld. In de vroege ochtend zijn de riviertjes altijd het rustigst. Je kan daar rekening mee houden wanneer je van plan bent een grotere stroom over te steken.

Een ander gevaarlijk obstakel tijdens je tochten zijn gletsjers. Let goed op wanneer je je daarop waagt en neem geschikt materiaal mee. Bedenk tenslotte dat je de weg helemaal zelfstandig zal moeten vinden; je zal dus een goede kaartlezer moeten zijn.

Je hebt de keuze tussen tochten van een dag of van meerdere dagen, maar voor die laatste heb je een ‘backcountry permit’ nodig. Deze vergunningen worden afgegeven door het Riley Creek Visitor Center.

Denali is verdeeld in 43 zones en er wordt steeds maar een beperkt aantal wandelaars per zone toegelaten. Dat betekent dat je soms twee dagen moet wachten op een vergunning, maar het grote voordeel is dan wel dat je in de echte wildernis terechtkomt waar je vrijwel alleen bent.

Heb je het niet zo op beren en ander groot wild, dan kan je beter niet aan een dergelijk avontuur beginnen, want in Denali is de kans zeer groot dat je oog in oog komt te staan met een grizzly of zwarte beer. Wat je in zo’n geval moet doen lees je in onze berengids.

Je kan dan beter deelnemen aan één van de begeleide tochten. De leukste zijn de Discovery Hikes. Dat zijn wandelingen van 3 à 4 uur door de backcountry, variërend van niet al te moeilijk tot zeer zwaar. In de Visitor Centers kan je steeds zien welke tochten er precies gepland zijn. Je moet je er wel van tevoren voor inschrijven.

Fietsen
Fietsen begint hoe langer hoe populairder te worden. Je kan overal op de Park Road fietsen, maar daarbuiten is het verboden. Je kan fietsen meenemen in de shuttlebus of in een camperbus. Zo kan je diep het park ingaan en daar beginnen met je tochten.

Je kan ook van de ene naar de andere kampeerplaats fietsen, maar zorg er dan wel voor dat je een plaats gereserveerd hebt. In het Denali Outdoor Center kan je fietsen huren.

Klimmen
Mount McKinley en Mount Foraker zijn technisch gezien niet zo moeilijk om te beklimmen, maar het klimaat is er strenger dan waar ook ter wereld. In de winter daalt de temperatuur er tot beneden de -70°C, maar ook in de zomer is het er bijzonder koud. Mede daardoor hebben al heel wat bergbeklimmers hun tocht naar de top niet overleefd.

Iedereen die in Denali wil gaan klimmen moet zich vooraf registeren bij het Denali National Park & Reserve en een bepaald bedrag betalen. Deze registratie moet bovendien minimaal 60 dagen van tevoren gebeuren zodat de rangers adviezen kunnen geven over de meest geschikte tochten en de actuele omstandigheden. Voor buitenlandse klimmers gelden nog enkele speciale regels.

Bezoek aan de sledehonden
De sledehonden in Denali zijn de enige honden in de Verenigde Staten die meehelpen aan het beschermen van een nationaal park. De eerste parkopzichter Harry Karsten wist dat je in de winter het beste in Denali kan rondtrekken met behulp van husky’s. Hij opende een kennel zodat er altijd voldoende gezonde en goed verzorgde sledehonden zouden zijn. Iedere ranger kreeg zeven honden

In de zomer werden de honden al snel een populaire attractie voor de toeristen. Ondanks moderne vervoermiddelen die hun weg kunnen vinden in de sneeuw, zijn de honden nu nog altijd even belangrijk.

Sinds 1980 is het namelijk verboden om gemotoriseerde vervoermiddelen te gebruiken en zijn de honden opnieuw onmisbaar voor de rangers. In de zomer kan je de kennels bezoeken, de puppies bekijken en de volwassen honden hun kunsten zien vertonen.

Fotograferen
Denali National Park is een zeer geliefde plaats voor fotografen, zowel voor amateurs als professionals. Omdat jagen altijd verboden is geweest in het park, is het wild gemakkelijker te benaderen dan elders. Maar blijf toch altijd op een veilige afstand en gebruik een goede lens.

De top van Mount McKinley ligt vaak verscholen in de wolken. In de vroege ochtend en tegen de avond heb je de grootste kans om de hele berg te zien.

Rafting
Een van de mooiste rivieren in Denali National Park en zeer populair bij rafters is de Nenana rivier. Deze rivier combineert een prachtig Alaskaans landschap met een opwindende raftingtrip. Op bepaalde stukken is de Nenana behoorlijk wild met hoge golven, plotselinge versnellingen en canyons met veelzeggende namen als de ‘Coffee Grinder’ (koffiemolen).

Net ten zuiden van de ingang van het park is de rivier rustiger. Je kan daar rustig ronddobberen en onderweg de oevers afspeuren naar wild. Verschillende bedrijven organiseren begeleide tochten, waaronder Denali Raft Adventures.

Langlaufen
Langlaufen is een aangename manier om het park in de winter te verkennen. Wanneer de wegen zijn gesloten voor het verkeer kan je deze gebruiken of verder de backcountry intrekken. Er zijn geen skiliften dus wanneer je aan afdalingen wil beginnen zal je eerst zelf te voet naar boven moeten. Desondanks wordt het snowboarden en telemarkskiën langzaamaan populairder.

Tochten op sneeuwschoenen
Datzelfde geldt voor tochten op sneeuwschoenen. Het is belangrijk om de juiste schoenen te gebruiken. Er bestaan namelijk sneeuwschoenen met verschillende afmetingen: de lange gebruik je in diepe, losse sneeuw en de kortere komen beter van pas in ruigere, struikachtige gebieden. In Denali vind je beide terreinen.

Hondensledetochten
Zoals gezegd, gebruiken rangers in de winter nog altijd sledehonden om de backcountry in de gaten te houden. Toeristen kunnen ook zo’n tocht maken. Wanneer het weer meezit en de paden duidelijk te zien zijn, kunnen de honden ongeveer 50 kilometer per dag afleggen.

Maar er zijn ook dagen, na een sneeuwstorm bijvoorbeeld, dat de paden vrijwel verdwenen zijn en de hondenmenners vooruit moeten trekken om de paden weer begaanbaar te maken. Pas daarna kan de groep de tocht voortzetten. Wanneer je een hondensledetocht wil maken, kan je het beste vooraf contact opnemen met Denali National Park & Preserve Kennels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content