Weetjes
Louisiana wijkt in veel opzichten nogal af van de rest van de Verenigde Staten: in Louisiana geldt de Code Napoleon in plaats van het Angelsaksische recht, het kiesstelsel wijkt af van de andere staten, Louisiana is niet onderverdeeld in counties, maar in parishes, bijgeloof en voodoo spelen een grote rol en in de cultuur vind je nog allerlei elementen van de vroegere Franse overheersing.

Louisiana was het voorwerp van één van de grootste onroerend goed transacties uit de geschiedenis. In 1800 had Napoleon de rechten op het gebied overgenomen van de Spanjaarden, maar drie jaar later besloot hij Louisiana te verkopen aan de Verenigde Staten om zo verlost te raken van zijn geldproblemen. Door deze aankoop verdubbelde de Verenigde Staten in één klap zijn grondgebied en dat voor een bedrag van 15 miljoen dollar. Louisiana was in die tijd dan ook veel groter dan de huidige staat Louisiana, maar omvatte tevens de staten Arkansas, Iowa, Minnesota, Missouri, North Dakota, South Dakota, Kansas, Nebraska, Oklahoma, en gedeelten van Colorado, Wyoming en Montana.

New Orleans is wereldberoemd om de carnavalsparades of Mardi Gras. Maar niet alleen in deze stad wordt het katholieke feest gevierd, ook in de dorpjes is het een jaarlijks terugkerend festijn. Ze vieren het daar niet met grote praalwagens en optochten, maar op de manier zoals ze dat in Frankrijk tijdens de Middeleeuwen deden.

Op politiek vlak heeft Louisiana geen al te beste naam. Het schijnt er nogal corrupt aan toe te gaan. Vroeger hadden, net als in alle zuidelijke staten, de Democraten er de overhand, maar de laatste jaren domineren de Republikeinen de politiek.

Bekende Louisianians
Jazzmuzikanten Louis Armstrong, Wynston Marsalis en Jelly Roll Morton, schrijver Truman Capote, gospelzangeres Mahalia Jackson, de zangers Jerry Lee Lewis, Fats Domino en Harry Connick Jr., bokser Evander Holyfield, basketballster Shaquille O’neal, acteur John Goodman en zangeres/actrice Britney Spears.

Oorsprong van de naam Louisiana
De naam Lousiana is een eerbetoon aan de Franse koning Louis XIV.

Bijnaam
Pelican State

Motto
Union, justice, and confidence

Vlag
De vlag werd in 1912 aangenomen. Op een blauwe achtergrond zie je een pelikaan met jongen. Daaronder wappert een lint met daarop het motto van de staat: ‘Union, Justice, and Confidence’.

Vogel
Eastern Brown Pelican – Pelecanus occidentalis – Soort pelikaan

Dier
Zwarte beer

Edelsteen
Agaat

Bloem
Magnolia

Boom
Bald Cypress – Taxodium distichum – Soort cipres

Lied
Give Me Louisiana van Doralice Fontane

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content