En in het zuiden?

Het zuiden wordt wel ‘The Forgotten Land’ genoemd omdat het, net als het noorden, nog grotendeels onontdekt is. Hier liggen het Stann Creek en het Toledo District, de twee minst bevolkte districten in Belize. Ook in dit deel van Belize liggen grote stukken regenwoud en kom je overal oude Maya sites tegen, maar de geografie is er heel anders dan in de rest van het land.

Er valt veel neerslag en daardoor vind je hier veel snelstromende riviertjes die zich een weg banen tussen overhangende klippen en door grotten waarin duizenden Maya artefacten gevonden zijn. Het is ook een erg vruchtbare streek waar veel citrus- en bananenbomen groeien. Het zuiden is perfect voor avontuurlijke tochten weg van de bewoonde wereld.

Stann Creek District

Placencia
Placencia is een plaats waar zoiets als stress niet bestaat: maagdelijke stranden, prachtige zeepanorama’s, een ontspannen sfeer, kleurrijke huisjes en – volgens de inwoners van Belize – het smalste straatje ter wereld. Je kan er een keur aan watersporten zoals snorkelen, duiken, zeilen en kayakken beoefenen en ’s avonds uit eten gaan in één van de vele sfeervolle restaurants langs de kust.

Een leuk uitstapje vanuit Placencia is de 35 minuten durende boottocht naar Monkey River Village. In dit piepkleine dorpje wonen slechts 200, zeer vriendelijke, inwoners die je graag behulpzaam zijn als gids tijdens een tocht door de natuur.

Dangriga
Dangriga – letterlijk ‘zoet water’ – is een charismatisch stadje tussen de majestueuze Maya Mountains met houten huisjes op palen, welig groeiende mangobomen en overal muzikanten die vrolijke muziek ten gehore brengen. Vlakbij Dangriga ligt een strand van 20 kilometer lang dat doorgaat voor het mooiste strand in Belize.

Dangriga wordt bovendien omringd door een schitterende omgeving met de Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, het Blue Hole National Park, South Water Caye en Golver’s Reef. In het Cockscomb Basin leeft de grootste concentratie van wilde katten, zoals jaguars, ter wereld. Je kan er prachtige wandelingen maken.

Toledo District

Punta Gorda
In dit gebied liggen meer dan vijftig traditionele Maya dorpjes en vormt daarmee het centrum van de Maya cultuur in Belize. Je maakt hier niet alleen kennis met de eeuwenoude Maya cultuur, maar je kan ook proeven van de authentieke Maya keuken.

Snake Cayes
Dit eilandje ligt vlak voor de kust van Punta Gorda. Kleine riviertjes stromen de zee in en vormt een perfect gebied om te duiken en snorkelen.

Sapodilla Cayes
Een eilandje dat iets verder verwijderd ligt van de kust in het uiterste zuiden van het land. Je kan hier zonnen op de mooie stranden en zwemmen tussen de koraalriffen, dolfijnen, schildpadden en walvishaaien.

Lubaantun
Deze ‘Plaats van de vallende stenen’ was een geheime ceremoni?le Maya site. Aan de gebouwen waarbij geen cement werd gebruikt en met ronde funderingen blijkt dat het een geavanceerde samenleving was. Vanaf de tempel kan je helemaal kijken tot aan de Caribische Zee die meer dan 30 kilometer verderop ligt.

Hokeb Ha Cave
Als je de kans hebt moet je deze grot zeker bezoeken. Je kan de Hokeb Ha Cave namelijk binnenzwemmen en binnenin zwemmen tussen de stalactieten en stalagmieten. Archeologische vondsten duiden erop dat de grot in de tijd van de Maya’s een ceremoni?le functie had.

Tiger Cave
Je moet er wel wat voor over hebben om deze grot te bereiken: een flinke wandeling van 1,5 uur door het dichte tropische bos. Maar het is de moeite waard want je komt terecht in een grot met 150 meter hoge plafonds, kamers met druipende stalactieten die doen denken aan Romeinse fonteinen en afzettingen van mineralen die lijken op potten wit goud.

Image Copyright 2009 – Tony Rath/tonyrath.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content