De wereld onder water

De wereld onder de waterspiegel is op Aruba samengesteld uit een enorme hoeveelheid verschillende koraalsoorten. Een onderscheid wordt gemaakt tussen de steen koralen en de zachte koralen.

Rondom en in deze koralen leven zeewezens in alle maten en kleuren. De variatie aan koraalvissen is een voorbeeld van de spectaculaire diversiteit van Aruba. Scholen vissen van allerlei soorten zijn veel te vinden rondom Aruba.

De engelvis en de blauwgekleurde papegaaivis zijn daarbij misschien wel de mooiste. Deze vissen zijn zeer vriendelijk tegen snorkelaars. Vissen die er een stuk gevaarlijker uitzien zoals de morenen zijn ook te bewonderen.

Ook de kogelvis wordt meer dan eens gespot tijdens een snorkel- of duiktrip. Deze vis zit vaak bij koralen en begroeide stukken. De verschillende soorten octopussen zitten meestal tussen de koraalriffen of verstopt tussen de rotsen, voor de ingang van hun stulpje.

Aruba is de beste plek in de Cariben om te wrakduiken. Er liggen meer dan 8 scheepswrakken, goed voor meer dan 20 duikplaatsen met dieptes van 10 tot 30 meter. Beginnende en gevorderde duikers kunnen hier genieten van zeesterren, pijlstaartroggen en koralen.

Onderstaand een complete lijst met duikplaatsen voor de kust van Aruba die kunnen worden bezocht met de meeste duikinstructeurs op het eiland:

California Wrak (diepte 10-30 meter)
Dit fascinerende wrak is omringd door grote koraalriffen en een enorm aantal tropische vissen. Gesitueerd voor de noordkust van het eiland is dit een duikplek die alleen geschikt is voor de gevorderde duikers, vanwege de sterke stroming en de woelige zee.

Arashi Rif (diepte 10-12 meter)
Deze duikplaats ligt zo’n 800 vanaf het Arashi Beach. Het is een prachtige plek voor beginners. Delen van de gezonken Lockheed Lodestar liggen verspreid op 10 meter diepte. Op deze plaats kom je veel hersenkoraal en zeesterren tegen.

Antilla Wrak (diepte 18 meter)
Dit is een beroemd wrak voor de noordwest kust van het Malmok beach. Dit Duitse vrachtschip (gloednieuw in die tijd) zonk in 1940 toen de Duitsers Nederland binnenvielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een van de langste wrakken in de Cariben dat bedekt is met allerlei koraal. Het wrak is omringd met krabben en veel soorten tropische vissen. Deze plaats is ook uitstekend geschikt voor het nachtduiken.

Malmok Rif & Debbie 11(diepte 21 meter)
Dit wrak bevindt zich ongeveer 3 kilometer voor de noordwest kust van Aruba. Deze plaats staat bekend op haar krabben en pijlstaartroggen die niet angstig zijn om gefotografeerd te worden. In 1992 zonk de Debbie 11, een 36 meter lange brandstoftank. Dit wrak trekt veel scholen barracuda’s aan.

Star Gerren (diepte 18-20 meter)
Dit wrak ligt zo’n 3 kilometer ten westen van het Holiday Inn Resort en Hadicurari beach. Deze 70 meter lange kustvaarder is in 1964 in Duitsland gebouwd. Het wrak ligt op zijn zijkant. Het is een mooi wrak met veel scholen kleine vissen, barracuda’s en engelvissen.

Pedernales Wrak (diepte 10 meter)
Zo’n 1,5 kilometer ten westen van het Palm Beach ligt het Pedernales wrak. Dit is een beginnerparadijs voor duikers waar een combinatie van grote delen wrak en prachtige koralen te zien is. Deze olietanker werd getorpedeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër. Op deze plaats zitten veel krabben, baarzen en een groot aantal engelvissen.

Havenrif (diepte 6-12 meter)
Deze duikplaats ligt zo’n 3 kilometer ten westen van de Oranjestad haven. Een leuke duikplaats voor beginners, de Harbor Reef is een gigantische glooiing met prachtige waterplanten en koralen.

Tugboat Wrak (diepte 12-27 meter)
Dit wrak bevindt zich 3 kilometer ten zuidwesten van de Oranjestad haven. Een mooie glooiing brengt de duiker via een formatie van harde en zachte koralen naar een oude loodsboot. Groene morenen en Franse engelvissen worden hier vaak gezien. Deze spannende duik geeft tevens de mogelijkheid om oog in oog te staan met de groene morenen die de boot ‘bewaken’.

Renaissance Vliegtuigen (diepte 12-25 meter)
Op het Renaissance rif ten zuiden van het Renaissance eiland liggen twee gezonken vliegtuigen. Veel zeedieren hebben deze vliegtuigen als huis bestempeld. De oudste kist is een Convair 400 die op 25 meter diepte ligt, de nieuwere YS-11, een voormalig Air Aruba vliegtuig, ligt op 12 meter diepte.

Spons Rif (diepte 5-25 meter)
Ten zuidoosten van het Renaissance eiland bevindt zich deze duikplaats. Zachte koralen zoals de oranje olifantenoren sponzen en de paarse en gele buissponzen kunnen hier worden bewonderd, net zoals de blad- en plaatkoralen.

Barcadera Rif (diepte 6-25 meter)
Het Barcadera rif ligt voor de zuidkust. Het heeft een zanderige bodem met veel hersenkoralen en zeewaaiers in alle soorten. Deze waaiers zijn constant in beweging, waardoor ze je het gevoel geven dat je welkom bent in dit schitterende zeegezicht.

Kantil Rif (diepte 12-34 meter)
Het Kantil rif bevindt zich voor de zuidkust, dichtbij het Barcadera rif. Deze duikplaats is geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde duiker en bezaaid met enorme hersen-, ster-, blad- en plaatkoralen. In combinatie met morenen, baarzen, manta- en adelaarsroggen is deze duikplaats een goede plek voor fotografie.

Skalahein (diepte 5-37 meter)
Tussen het Jane Sea wrak en het Kantil Rif ligt het Skalahein. Magnifieke koralen, kleurrijke sponzen kunnen langs deze glooiing worden gevonden. Deze gigantische glooiing zit vol met prachtige koralen en wordt bewoond door barracuda’s en mantaroggen.

Zeevrachtschipwrak Jane (diepte 10-28 meter)
Deze duikplaats bevindt zich op het Barcadera rif. De duik begint op een koraalrif en geleidelijk aan wordt je naar het wrak geleid. Dit is een van de indrukwekkendste duiken. Het bijna 60 meter lange zeevrachtschip Jane staat bijna rechtovereind waardoor duikers een hele diepte langs het schip kunnen zakken. Zeewaaiers en hersenkoralen hebben het schip omringd.

Plonco Rif (diepte 6-30 meter)
Voor de zuidkust en ten westen van het wrak Jane bevindt zich het Plonco rif. Grote groene morenen, papegaaivissen en barracuda’s verwelkomen je op een plek waar enorme koralen het zeegezicht bepalen.

Plam glooiing (diepte 5-37 meter)
Dit prachtige rif ligt direct naast het Palm Island. Het zijn geweldige koraalrotsen glooiend tot grote dieptes. Het is te bereiken vanaf de kant of met en boot.

Kapitein’s keuze (diepte 7-37 meter)
Deze duikplaats ligt net ten oosten van het Palm Island. Er zijn enorme hersen- en sterkoralen en zeewaaiers en er komen veel gevlekte morenen voor.

De Vinger (diepte 6-37 meter)
Voor de zuidkust en ten westen van het Palm Island ligt dit rif. Het lijkt op een vinger die het diepe water in wijst. In het zand rondom de vinger bevinden zich prachtige koralen en zeewaaiers. Hier worden vaak schildpadden gespot.

Mike Rif (diepte 8-28 meter)
Gelegen langs de zuidkust en dichtbij het Mangel Halto rif, ligt het Mike rif, een perfecte plek voor macrofotografie. Het rif lijkt op een rotsentuin vol koralen, zoals hersen-, ster, bloem- en steenkoralen.

Mangel Halto Rif (diepte 37 meter)
Deze duikplaats ligt ten oosten van de Spaanse Lagoon. Dit kustgebied heet ‘Mangel Halto’ omdat het strand omringd is met mangroven. Een duidelijk aanwezige glooiing van 5 tot 36 meter diep geeft duikers de gelegenheid een horde koralen te bewonderen. Diepwater gesteenten, zeeanemonen, sponzen, octopussen en zeepaardjes maken deze duik onvergetelijk.

Pos Chiquito (diepte 6-24 meter)
Deze duikplaats ligt maar 800 meter van Mangel Halto vandaan en is erg populair voor kustduiken. De omgeving bij het Pos Chiquito rif is lokaal bekend als Bou Baranca (onder de kei). Je vindt hier enorme ster- en hersenkoralen, snappers, zeeschildpadden en mantaroggen.

Isla di Oro Rif (diepte 27 meter)
Aan de zuidkust van Pos Chiquito vind je het Isla Di Oro rif. Koraalkrabben, morenen en scholen van snappers zijn hier veel te vinden. Zeeanemonen, sponzen en andere zeedieren maken dit rif een duikersparadijs.

Commandeurs Rif (diepte 12-27 meter)
In het Savaneta gebied, aan de zuidkust bevindt zich het Commandeurs rif. In het diepe water maken blad- en bladkoralen, Franse en Koningin engelvissen, snappers en baarsen het duiken bij dit rif onweerstaanbaar.

Lago Rif (diepte 37 meter)
Dit rif bevindt zich ten zuiden van Cura Cabay en is Aruba’s diepste duik met indrukwekkende koralen en prachtige zeeflora en fauna.

Baby Reach Rif (diepte 6-18 meter)
Verlaat het Baby Beach zwemmersgedeelte en geniet van grote Elkhorn koralen met onder andere bladkoraal, waardoor het een perfecte plek is voor krabben, octopussen en kreeften. Het water is zo helder dat dit rif zelfs vanaf de waterkant te zien is en dus niet alleen voor duikers, maar ook voor ervaren snorkelaars uitermate geschikt is.

Santana Rif (diepte 6-15 meter)
Net ten oosten van het Baby Beach zwemmersgedeelte ligt het Santana rif wat ook te bereiken is met de auto. Het biedt duikers een mooi zeegezicht met schaaldieren, Elkhorn- en bladkoralen. Deze duik is geschikt voor de net iets meer gevorderde duiker vanwege de moeilijk te betreden ingang naar het rif.

Cabez Rif (diepte 15 meter)
Op het puntje van de oostkust van Aruba ligt het Cabez rif. Ruige zeeën en sterke stromingen maken deze duik alleen geschikt voor gevorderde duikers. Grote scholen barracuda’s, pijlstaartroggen en andere tropische vissen maken dit tot een van de mooiste riffen om bij te duiken.

Natural Bridge Duik (diepte 6-34 meter)
Bij deze geweldige duikplaats bij de voormalig natuurlijke brug verrijzen majestueuze keien op uit de diepte. Vindt zwarte en zachte koralen omringd met gigantische sponzen. Deze duik is ook alleen weer geschikt voor de gevorderde duikers vanwege de sterke stroming en het woeste water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content