Barcelona

Barcelona heeft een uitgesproken eigen identiteit vol culturele bezienswaardigheden.

Barcelona heeft – als hoofdstad van de autonome Spaanse regio Catalonië – een uitgesproken eigen identiteit vol culturele bezienswaardigheden en is daarom een ‘must do’ voor elke citytripliefhebber.

Wat moet je zien
Geschiedenis
Aan tafel
After 8
Architectuur in Cataloni?

Deze gezellige stad is gelegen aan de oostkust van het Iberische schiereiland en is met meer dan 1,6 miljoen inwoners de grootste ‘ciudad’ van Spanje, na Madrid. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt er 25°C. Barcelona beleven doe je dan ook op z’n best zoals de inwoners dat zelf doen: kuieren langs kiosken en winkeltjes, genieten op sfeervolle terrasjes en wandelen door de prachtige parken.

Dankzij een rijke geschiedenis is er aan kunst en cultuur geen gebrek in Barcelona. De Sagrada Familía, de wereldberoemde Rooms-katholieke kerk gebouwd in ‘neocatalaanse’ stijl met vele torentjes en ornamenten, is slechts één van de vele bezienswaardigheden van de stad.

Enkele musea verspreid over de stad stellen het werk van de belangrijkste Catalaanse kunstenaars tentoon. Zo is er het Antoní Gaudi-museum met een tuin in typische Gaudí-stijl, het Picasso-museum met de kubistische werken van Pablo Picasso en het Juan Miró-museum voor moderne kunst. Dat laatste bevindt zich in Montjuïc, waar het Olympisch dorp uit 1992 ligt.

Kleurrijke Gaudí

Gaudí bewonderen kan ook in het Park Guëll. In opdracht van Eusebi Guëll kon Gaudí er naar hartelust zijn gangen gaan, wat resulteerde in uit het gesteente groeiende pergola’s, golvende en kleurrijke mozaïeken en paden geïntegreerd in het landschap. Gaudí probeerde in dit park de aanwezigheid van God tot uiting te brengen. Parc Guëll is UNESCO-werelderfgoed.

Ook het voetbalstadion van lokale trots FC Barcelona mag gerust onder de noemer ‘kunst’ gecategoriseerd worden. ‘Nou Camp’ is het derde grootste, maar misschien wel het indrukwekkendste voetbalstadion ter wereld.

Wat de Catalaanse hoofdstad zo speciaal maakt, is dat al die bezienswaardigheden op een steenworp van elkaar liggen. Toch is het verkeer, net als in de meeste grootsteden, een te mijden plek met de auto. Gelukkig is er een schitterend openbaar vervoernetwerk, met als absoluut hoogtepunt een supergoed metronetwerk. Ook een taxi nemen, is een goede oplossing.

Barcelona is het makkelijkst te bereiken met het vliegtuig en er zijn meerdere vluchten per week. De luchthaven van Barcelona ligt op 12 kilometer van de stad, een afstand die je met taxi, trein (elk half uur) of bus (elk kwartier) kan overbruggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content