Ardennen

Wilt u tot rust komen in bossen met klaterende beekjes? Of u net helemaal uitleven tijdens een afvaart van de Lesse? Dan moet u beslist naar de Ardennen, vlakbij en toch helemaal anders.

Wilt u tot rust komen in bossen met klaterende beekjes? Of u net helemaal uitleven tijdens een afvaart van de Lesse? Dan moet u beslist naar de Ardennen, vlakbij en toch helemaal anders.

De Ardennen bekleden een gebied op de grens tussen België, Frankrijk en Groot Luxemburg. Ondanks het feit dat de streek niet erg groot is, biedt ze een compleet toeristisch universum. Daardoor vinden zowel natuurliefhebbers, fijnproevers als adrenalineverslaafden er hun gading.

De Ardennen bestaan uit een reeks valleien waar klaterende riviertjes zich een weg slingeren tussen de beboste heuvels. De talrijk uitgestippelde routes, de groene valleien en de licht ruisende, rustgevende bossen maken dit gebied tot een waar wandelparadijs. Maar ook andere sporten komen aan bod. Zo kunnen mountainbikers er zich ongetwijfeld uitleven.

Voor mensen die op zoek zijn naar een grotere kick biedt de streek talloze mogelijkheden. Een afvaart van de Lesse of de Ourthe, klimpartijen op de Ardeense rotsen of een initiatie in het Euro Space Center van Transinne of op het circuit van Spa-Francorchamps. Naast racen kan je kan zalig onthaasten in Spa: het stadje is internationaal gekend om haar bronwater en thermen.

In de internationaal befaamde Gallo-Romeinse afdeling van het Archeologisch Museum in Aarlen komen bezoekers op cultureel vlak aan hun trekken. Daarnaast kan je op ontdekkingstocht in de grotten van Han of in de winkeltjes van het boekendorp Redu.

Ook culinair scheert de regio hoge toppen. Zo worden drie van de zeven officiële trappisten in de regio gebrouwen. Zowel Chimay, Orval als Rochefort zijn abdijbieren waar bierliefhebbers uit de hele wereld tuk op zijn. Daarnaast heeft elke streek binnen de Ardennen haar specifieke streekproducten. Zo is er de ‘vallei van geuren en smaken’, die zich over de gemeenten Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze uitstrekt. Deze streek dankt haar naam aan de vele streekproducten, aan de kaasroute en de route van kunstenaars en ambachten.

Als kers op de taart kan je je bezoek vervolledigen met een bezoek aan Baraque de Fraiture, één van de weinige Belgische skigebieden. Ook het Drielandenpunt, waar de grens van België, Nederland en Duitsland samenvalt, en de hoogste Belgische watervallen in Coo zijn een uitstapje waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content