50 jaar Woodstock: zo zag het meest legendarische festival ooit eruit

Woodstock Music Festival, 1969 © .

Deze week is het precies 50 jaar geleden dat de weide van een melkveehouder het decor werd van het meest iconische muziekfestival ooit: de Woodstock Music & Art Fair.

Deze week is het precies 50 jaar geleden dat de weide van een melkveehouder het decor werd van het meest iconische muziekfestival ooit. De Woodstock Music & Art Fair lokte in plaats van de verwachte 200.000 mensen, ruim dubbel zoveel bezoekers. Het werd een chaotische en modderige hoogmis voor hippies, waarbij helikopters extra proviand moesten aanvoeren.

Bijna een half miljoen mensen zakten van 15 tot 18 augustus 1969 af naar het Amerikaanse plaatsje Bethel, nabij Woodstock. Ze zagen er headliners als Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who aan het werk. Woodstock werd zo hét symbool van de hippiecultuur van de jaren 60 en 70. In 2017 werd deze grond dan ook tot historisch erfgoed verklaard.

Het podium van Woodstock stond onderaan een heuvel, waardoor een natuurlijk amfitheater ontstond. Een beetje zoals, jawel, Tomorrowland vandaag. De organisatie van Woodstock liet echter te wensen over. De festivalleiding had te weinig voorzieningen getroffen om het grote aantal bezoekers op te vangen. De autoriteiten besloten uiteindelijk zelfs om de noodtoestand over het festivalterrein uit te roepen. Er werden twee baby’s geboren tijdens Woodstock en een onfortuinlijke man stierf toen hij in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content