20 natuurfenomenen die het reizen waard zijn
Van zingend zand tot plankton dat blauw licht uitstraalt: overal in de wereld komen merkwaardige natuurfenomenen voor die een omweg waard zijn.
Het komt om de paar jaar ergens ter wereld voor: een volledige zonsverduistering. Een bijzondere ervaring wanneer het midden op de dag plotseling donker wordt.
In Fins Lapland zorgen onder sneeuw bedolven bomen voor een landschap waarin een soort mytische wezens lijken rond te wandelen.
Niet alleen de geisers zelf, maar de omgeving waarin ze voorkomen lijkt buitenaards door de rook die opstijgt uit de grond, het kokende water van kraakheldere meertjes, de grond die alle kleuren van de regenboog aanneemt en het tientallen meters omhoog spuitende water. Geisers komen onder andere voor in Yellowstone National Park, in Nieuw-Zeeland, Chili en in IJsland.
De blauwe kleur in alle mogelijke schakeringen, het licht en de mooie vormen: een wandeling door een ijsgrot of gletsjergrot is een bijzondere ervaring. IJsgrotten vind je onder andere in Dob¨inská in Slowakije, de Eisriesenwelt in Oostenrijk en in Bandera in New Mexico. Gletsjergrotten kan je bezoeken in IJsland en Alaska.
Wanneer het Siberische Baikalmeer – het dipeste meer ter wereld – in de winter dichtvriest heeft het ijs een schitterende blauwe kleur.
Vanaf eind mei tot begin augustus gaat de zon in het uiterste noorden 24 uur per dag niet volledig onder. Een ideale gelegenheid om nachtdieren die je normaal niet te zien krijgt, te observeren.
Het is een spectaculair gezicht wanneer grote groepen dieren tegelijkertijd op pad gaan. Een goed voorbeeld daarvan is de grote trek van miljoenen zebra’s en gnoes met in hun kielzog allerlei roofdieren tussen Tanzania en Kenia. Maar ook de miljoenen rode krabben op Christmas Island en de monarchvlinders die tussen de VS en Mexico op en neer vliegen zijn prachtig om naar te kijken.
Wanneer de avond valt gaan in de lente en in het najaar tienduizenden spreeuwen tegelijk op zoek naar een slaapplaats voor de nacht. Ze vliegen als een soort zwarte wolk door de lucht, vandaar de naam ‘zwarte zon’. Je kan het zien op bepaalde plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en in Denemarken.
Het Noorderlicht met zijn dansende lichtstralen behoort ongetwijfeld tot de mooiste en fascinerendste natuurfenomenen. Het is het beste zichtbaar op plaatsen ten noorden van de poolcirkel, maar ook iets verder naar het zuiden komt het voor.
De poolnacht is het tegenovergestelde van de midzomernachtzon: 24 uur per dag wordt het niet helemaal licht. Maar het vage zonnetje dat boven een bevroren landschap schijnt zorgt voor een dromerige en magische sfeer.
In de Tornado Alley, het westen van Texas, Oklahoma, Kansas en Nebraska, komen jaarlijks meer dan duizend tornado’s voor. Angstaanjagend en fascinerend tegelijk, maar ga enkel samen met een ervaren tornadospotter tijdens een zogenaamde ‘stormwatching tour’ kijken want ze kunnen levensgevaarlijk zijn.
Ook actieve vulkanen kunnen gevaarlijk zijn, maar op sommige plaatsen kan je op een veilige manier behoorlijk dichtbij komen. Dat is bijvoorbeeld zo op Hawaii, de Danakil Desert in Ethiopie en in IJsland waar je zelfs met een lift af kan dalen in een vulkaan.
In verschillende landen in Zuidoost-Azie – onder andere in India, Papoea-Nieuw-Guinea en Maleisie – komen duizenden vuurvliegjes bij elkaar in mangrovebossen langs de rivier waardoor het lijkt alsof de bomen helemaal volhangen met duizenden kerstlichtjes.
Wanneer er voldoende neerslag is gevallen komen woestijnen in de lente tot leven met een uitbundige bloemenpracht. Je kan het onder andere zien en ruiken in Death Valley en Anza Borrega in Californie en in de Atacamawoestijn in Chili.
Wanneer de omstandigheden precies juist zijn (voldoende sneew, de goede temperatuur, een blauwe lucht en de juiste lichtinval) lijkt de Horsetail Fall in Yosemite National Park als een straal van vuur naar beneden te vallen.
Ongeveer 40 zandduinen verspreid over de wereld produceren, wanneer het waait, een zingend geluid. Dat komt waarschijnlijk doordat het zachte zand op hardere lagen eronder botst. Je kan het onder andere horen bij de Eureka duinen in Death Valley, in Mingsha bij Dunhuang in China en de duinen bij de Liwa oase in de Verenigde Arabische Emiraten.
Wanneer een bepaald soort plankton bedreigd wordt, verspreidt het een blauwachtig licht. Het komt maar op weing plaatsen voor, maar in het Caraibisch gebied kan je het op enkele plaatsen zien: in de Mosquito Bay in Puerto Rico en in Jamaica en St Croix. Bioluminiscentie is het beste zichtbaar bij volle maan.
Houd je ervan om naar de bliksemstralen te kijken tijdens een onweersbui? Dan kan je terecht in Catatumbo in Venezuela: gedurende zo’n 160 nachten per jaar onweert het daar zo’n tien uur achter elkaar met gemiddeld 280 bliksemflitsen per uur.
In de zoutvlakte Racetrack Playa liggen grote stenen die een soms wel een honderd meter lang spoor achter zich laten. Eeuwenlang was het een groot mysterie waardoor de stenen in beweging kwamen, maar onlangs onthulde een onderzoek de oorzaak: onder de juiste, zeldzame omstandigheden zorgen kleine laagjes ijs die door een zachte wind wordt voortgeblazen ervoor dat de stenen over het droge meer vooruit geduwd worden.
In 1971 stortte het plafond van een ondergronds gasveld in Turkmenistan naar beneden. Om te voorkomen dat methaangas zich verspreidde staken geologen het gasveld in brand. De 30 meter diepe krater met een diameter van 69 meter brandt nu nog altijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier