11 redenen om in de winter naar Texel te gaan

© iStockphoto

Natuurlijk is het ’s zomers goed toeven op Texel, het Waddeneiland waar de zon het meeste schijnt van heel Nederland. Maar in de winter, als rust en ruimte overheersen, zijn er ook redenen te over om een reisje naar Texel te plannen.

1. Uitwaaien op het stilste stukje Texel De Hors, de zuidpunt van Texel waar nauwelijks toeristen komen, heeft veel te bieden. Ruimte, rust, veel vogels en fraaie uitzichtpunten vanaf de hoge duinen.

2. Opwarmen kan – gelukkig – op veel plekken. De fijnste open haard is die van de Catharinahoeve aan de rand van het Dennenbos, maar ook aan het strand brandt de houtkachel. Ga eens langs bij Paal 17 (Aan Zee), Paal 9, Paal 28 of Paal 33 (Kaap Noord).

3. Op vogeleiland Texel is het een komen en gaan van gevleugelde bezoekers: smienten, rosse grutto’s, eidereenden, toendrarietganzen en wintertalingen. De Mokbaai, de Schorren en de noordpunt bij de vuurtoren zijn ideaal om vogels te spotten.

11 redenen om in de winter naar Texel te gaan
© iStockphoto

4. Gouden combinatie na een straffe winterwandeling: bier en bitterballen. De Texelse bierbrouwerij brouwt echt winterbier: stevige Noorderwiend (7,5%) of Stormbock, het zwaarste speciaalbier van het eiland. Houd deze winterbierproeverijen in de gaten.

5. Vriest het dat het kraakt? Schaatsen kun je al heel snel op Waalenburg, het moerassige natuurgebied ten noorden van Den Burg. Maar het mooiste schaats je met een decor van besneeuwde duinen als achtergrond. IJs en weder dienende kan dat aan het Hoornderslag tussen Den Hoorn en Paal 9, waar – als we een strenge winter hebben – de toertocht ‘de 50 van Den Hoorn’ verreden wordt.

6. Winteravonden zijn vaak onbewolkt en ideaal om je te kijken naar de sterrenhemel. Zeker op Texel, een van de donkerste plekken van Nederland. Bij volkssterrenwacht De Jager, gevestigd op het terrein van Ecomare, zijn – ‘bij helder weer en goede vooruitzichten’ – wekelijks kijkavonden.

7. Als het stormt, dan stormt het op Texel spectaculair. Windkracht 11, De Slufter die onderloopt en extreem hoog water in de haven van Oudeschild: het hoort bij de wintermaanden. Bij storm en springtij – twee keer per maand – helemaal. Daarna is het fantastisch strandjutten.

11 redenen om in de winter naar Texel te gaan
© iStockphoto

8. Over strandjutten gesproken: door de zandsuppleties langs de Hollandse kust heb je kans dat je fossielen van mammoeten en neushoorns vindt op Texel. Ooit lagen die op de bodem van de Noordzee, nu langs het strand. Kwestie van goed zoeken én geluk hebben.

9. Sinds 2000 leeft er een groep grijze zeehonden op en rondom de Razende Bol, de zandplaat ten zuidwesten van Texel. Grijze zeehonden baren hun jongen tijdens de koude, barre wintermaanden en dan worden er vaak jonge zeehonden langs de kust van Texel gevonden. Die weeszeehondjes zijn te zien in Ecomare.

11 redenen om in de winter naar Texel te gaan
© iStockphoto

10. Wat is er mooier dan het lezen van een goed boek op de plek waar dit zich afspeelt? In De Tarzan van de schapen beschrijft Wolkers-biograaf Onno Blom Wolkers’ liefde voor het eiland. Noorderburenvan Texelaar Nico Dros is een prachtige historische roman die zich afspeelt op het 19de-eeuwse Texel.

11. Kerstkilo’s of oliebollenbuik kwijtraken? Dan is het uitgebreide MTB-parcours op Texel een aanrader. Met z’n 100 kilometer is dit het langste trail van Nederland, dat ook nog eens langs alle mooie plekken van het eiland komt.

Info: VVV Texel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content