Gooi kleren niet weg: doe aan recycleren, swappen, uitlenen & upcyclen
Kleren die je niet meer mooi vindt of stuk zijn mag je niet in de vuilnisbak gooien. Wat je er dan wel mee moet doen? Ontdek het hier.
De modesector is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Niet alleen omwille van de gebruikte grondstoffen en chemische vervuiling tijdens het productieproces, maar ook omwille van de enorme verspilling van kledij. Hoe goedkoop een kledingstuk ook mag zijn, we moeten afstappen van de wegwerpcultuur waarbij we alles wat we niet meer willen hebben in de vuilnisbak gooien.
Kleding die in de vuilnisbak wordt gegooid, komt terecht op een stortplaats. Daar neemt de kledij erg veel ruimte in en vervuilt ze de lucht en de grond door CO2 en methaan uit te stoten.
Gelukkig zijn er alternatieven:
Recycleer: verkoop, schenk weg of gebruik textielcontainers
Breng kleding die je niet meer wil dragen naar recyclagepunten en textielcontainers. Zo heb je de containers van het VICT, Curitas en Erdotex, die onder de beroepsvereniging van sorteerbedrijven Coberec vallen. Ook bij ketens zoals H&M en & Other Stories kan je terecht met kledij die je wil recycleren. Je krijgt er zelfs een kortingsbon voor in ruil. Shop deze niet meteen op aan het eerste item dat je ziet, maar denk goed na over wat je nodig hebt en ga op zoek naar ethisch geproduceerde eco-items.
Goede doelen
Goede doelen, zoals het Rode Kruis, kunnen gedragen kleding goed gebruiken. Let wel op dat je de kleding niet schenkt aan een goed doel zonder duidelijke en ethische manier van werken. De tweedehandskledij die in derdewereldlanden wordt gedumpt zorgt immers vaak voor problemen op de lokale textielmarkt. Meer dan 70% van de gedoneerde kleding gaat naar Afrika, waardoor de lokale klerenmakers hun jobs verliezen.
Toch zijn er genoeg, al dan niet lokale, initiatieven die jouw kleding nuttig kunnen inzetten. Zo heb je Wereld Missie Hulp, een ethisch gescreende (Ethibel) non-profitorganisatie die via het inzamelen van kleren mensen in nood wereldwijd helpt. WMH gaat projectmatig te werk. Ze versturen enkel goederen naar plekken waar er een uitdrukkelijke vraag naar is. Zo gaat een deel van de ingezamelde kleding rechtstreeks naar mensen die het nodig hebben. De rest van de kleding wordt verkocht en met de opbrengst steunt WMH projecten over de hele wereld.
Stoffen recycleren
Er zijn al merken die werken met gerecycleerde stoffen en wetenschappers werken bovendien naarstig aan nog meer innoverende en milieuvriendelijke manieren om textiel een tweede leven te geven. Dit soort projecten zijn veelbelovend en zijn hopelijk de gouden sleutel naar een gesloten modekringloop.
Je kan ook altijd proberen om je kleding te verkopen via sites zoals tweedehands.be of door langs te gaan bij tweedehandswinkels. Zeker merkkledij wordt graag doorverkocht. Zo verdien je er nog wat aan.
Bij De Kringwinkel kan je trouwens ook je kleren een tweede leven geven. Breng je kleren gewoon binnen bij een van de 128 Kringwinkels in Vlaanderen of geef ze mee tijdens een huis-aan-huisophaling. In sommige gemeentes kan je ook textielcontainers vinden van De Kringwinkel. Simpel en makkelijk bereikbaar dus. Naast een ecologisch doel dient De Kringwinkel bovendien ook een belangrijk maatschappelijk doel door hun sociale tewerkstelling voor 4000 personen, die omwille van laaggeschooldheid of sociale problemen moeilijk werk vinden in het gewone circuit.
Slingeren er te veel badhanddoeken, tafelkleden of beddenlakens rond? Breng ze dan tot 19 april naar Galeria Inno. De keten werkt samen met Oxfam solidariteit om tweedehands huistextiel een tweede leven te geven.
Swap & Swish Party
Een van de beste manieren om verspilling tegen te gaan is minder kopen. Maar niet getreurd, er zijn genoeg manieren om toch een ‘nieuwe’ garderobe te creëren en frisse items op de kop te tikken.
Organiseer bijvoorbeeld een swap/swish party met vrienden en vriendinnen en ruil kleding die niet meer past of niet meer bij jouw persoonlijke smaak aansluit.
Je kan natuurlijk ook online zoeken naar georganiseerde ruilfeestjes en daar naartoe trekken. Op 21 april wordt er bijvoorbeeld een swap party georganiseerd in Antwerpen. Op de websites swapping.be en swishing.be vind je ook een agenda met verschillende swap & swish evenementen.
Upcycling
Is jouw favoriete jurk stuk? Ben je uit je jeans gegroeid? Of is het model van dat ene hemd toch niet zo flatterend? Grijp naar de naaimachine en verander de stof in iets hipper, mooier of nuttiger. Inspiratie nodig? Veritas bracht net een gloednieuw naaimagazine op de markt met leuke silhouetten en handige patronen. Als je zelf niet handig bent met naald en draad, kan je je wagen aan iets simpels zoals een kussensloop of kijk je eens lief naar een vriend(in) of familielid met meer skills. Een naaiatelier kan ook altijd soelaas bieden. Zit je met een overschot aan stof na je upcycleproject? Met de restjes kan je je huis een poetsbeurt geven.
Inspiratie op het web: surf naar upcyclethat.com, upcycledworld, upcyclista en struin Pinterest af op zoek naar leuke DIY-projecten.
Lenen & huren
De liefde die boekenliefhebbers koesteren voor bibliotheken wordt steeds vaker vertaald naar gelijkaardige initiatieven voor modeliefhebbers. Leen een mooie galajurk bij een vriendin of familielid of trek naar een kledingbibliotheek in plaats van nieuwe kledij te kopen voor iedere gelegenheid.
Op 22 april opent Les ReBelles d’Anvers de eerste professioneel georganiseerde modebibliotheek van België. Met een abonnement of beurtenkaart kan je kleding huren en op die manier nieuwe stijlen of merken uitproberen. Zo bespaar je geld en vermijd je miskopen. Ook bij het Zweedse merk Filippa K kan je kleding huren dankzij hun ‘Lease the Look’-initiatief.
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier