De Franse huizenmarkt biedt sinds deze week wel een heel exclusieve woonst aan. Niets minder dan het prestigieuze appartement van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent staat te koop. Dat meldt het Britse modemagazine Vogue. Vraagprijs voor deze luxe duplex met elf kamers is zo'n slordige drieëntwintig miljoen euro.

Pierre Bergé, de levensgezel van de Franse modekoning, zette het appartement in het Parijse district Faubourg Saint-Germain te koop. Het paar woonde er van 1972 tot aan de dood van de couturier in 2008. De ontwerper vertelde in 1986 aan Vogue Decoration dat het liefde op het eerste gezicht was. "Ik opende de deur en recht voor mij was er een raam met uitzicht op de tuin. Ik was meteen verkocht."

Het stulpje, met onder meer een Grand Salon en muziekkamer, beslaat een oppervlakte van meer dan 520 vierkante meter. Yves Saint Laurent hechtte veel belang aan zijn interieur. De imposante ingang met rode gelakte muren en het ovale plafond in bladgoud, geïnspireerd op het Opium-parfum van het modehuis, spreken tot de verbeelding. De Franse binnenhuisarchitect en goede vriend van het mode-icoon, Jacques Grange, tekende de inrichting van de zeeblauwe slaapkamer.

De verkoop van de impressionante kunst- en meubelcollectie, die in deze Parijse woning was ondergebracht, brak vorig jaar records in het veilinghuis Christie's. De opbrengst ging naar HIV-onderzoek en de strijd tegen AIDS.

Tiffany Philips

De Franse huizenmarkt biedt sinds deze week wel een heel exclusieve woonst aan. Niets minder dan het prestigieuze appartement van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent staat te koop. Dat meldt het Britse modemagazine Vogue. Vraagprijs voor deze luxe duplex met elf kamers is zo'n slordige drieëntwintig miljoen euro. Pierre Bergé, de levensgezel van de Franse modekoning, zette het appartement in het Parijse district Faubourg Saint-Germain te koop. Het paar woonde er van 1972 tot aan de dood van de couturier in 2008. De ontwerper vertelde in 1986 aan Vogue Decoration dat het liefde op het eerste gezicht was. "Ik opende de deur en recht voor mij was er een raam met uitzicht op de tuin. Ik was meteen verkocht." Het stulpje, met onder meer een Grand Salon en muziekkamer, beslaat een oppervlakte van meer dan 520 vierkante meter. Yves Saint Laurent hechtte veel belang aan zijn interieur. De imposante ingang met rode gelakte muren en het ovale plafond in bladgoud, geïnspireerd op het Opium-parfum van het modehuis, spreken tot de verbeelding. De Franse binnenhuisarchitect en goede vriend van het mode-icoon, Jacques Grange, tekende de inrichting van de zeeblauwe slaapkamer. De verkoop van de impressionante kunst- en meubelcollectie, die in deze Parijse woning was ondergebracht, brak vorig jaar records in het veilinghuis Christie's. De opbrengst ging naar HIV-onderzoek en de strijd tegen AIDS.Tiffany Philips