8 baanbrekende transgendermodellen

8 baanbrekende transgendermodellen
© hema

Amanda Lepore © -

Deze koningin van het nachtleven verloor zich als muze van David LaChappelle graag in de kunst van Andy Warhol. Lepore kroop ook al voor de lens van Terry Richardson, die haar portretteerde voor een campagne van Sergio K.

Andreja Pejic © Hema

Hoewel het Bosnische model al langer prat kon gaan op haar androgyne uiterlijk en onder meer voor Jean-Paul Gaultier in een trouwjurk over de catwalk liep, staat Pejic pas sinds 2014 officieel bekend als transgender. In 2011 stond ze immers nog op de 16e plaats in de top vijftig meest succesvolle modellen van models.com. Pejic showt vrouwenmode als geen ander, van creaties van Marc Jacobs tot push-up BH's van HEMA. De documentaire over haar leven "zou HBO interesseren".

Caroline 'Tula' Cossey © Caroline Cossey

In de jaren zeventig was de Britse Caroline Cossey, die opereerde onder de artiestennaam 'Tula', een veelgevraagd model voor Vogue en Harper's Bazaar, tot een journalist ontdekte dat ze transgender was. Ze ging meer op de achtergrond werken en nam onder meer een bijrolletje in de James Bondfilm "For Your Eyes Only" voor haar rekening maar het mocht niet baten: kranten titelden al gauw "James Bond meisje is een jongen". Cossey overweeg zelfmoord maar vond de kracht om uit haar dal te kruipen en twee boeken over haar ervaringen te pennen én een shoot voor Playboy te boeken.

Candy Darling © -

Als muze van de Velvet Underground en Andy Warhol maakte Candy Darling zich onsterfelijk in onder meer de films Flesh en Women in Revolt. Bovendien gaf ze haar naam aan het eerste trans style magazine ter wereld: Candy.

transgender © bareface

Toen Ines Rau's fotoshoot met Tyson Beckford viral ging stond haar naam op zowat iedere website. Het 27-jarige model poseerde reeds voor Playboy en enkele Barneys campagnes en werd het gezicht van juweelontwerper Alexis Bittar

Isis King © American Apparel

Iedereen kent Isis King als de eerste transgender deelneemster aan America's Next Top Model. Hoewel ze in het modellenhuis met heel wat transfobie geconfronteerd werd, kreeg Isis meteen na haar deelname erkenning als American Apparels eerste trans-rolmodel en belandde ze prompt in de OUT100 lijst als één van de meest invloedrijke mensen van 2012

Lea T © -

De Braziliaanse Lea T begon haar succesvolle cariere in 2010 toen ze de muze werd van Givenchy's creatief directeur Riccardo Tisci. Ze liep in zijn haute coutureshows en verscheen in zijn printcampagnes en werkt sindsdien voor bladen als W, Interview, V en Candy. Ze stond ook al op de cover van LOVE (in innige omhelzing met Kate Moss) en Elle Brasil. Oprah Winfrey noemde haar het eerste trans supermodel ooit.

Carmen Carrera © Elitemodels

Carrera werd bekend tijdens de reality show RuPaul's Drag Race en heeft sindsdien al enkele burleske fotoshoots met Steven Meisel voor W Magazine op haar CV staan. Carrera wil dolgraag meelopen in een Victoria's Secret show en schreef er zelfs enkele petities voor uit, maar het label heeft voorlopig nog niet gereageerd.