Welke kledingmaat had Marilyn Monroe eigenlijk echt?

© -

Er wordt vaak gezegd dat universeel schoonheidssymbool Marilyn Monroe vandaag de dag als plus-size gelabeld zou worden, maar is dat wel heus? Mentalfloss dook in de gegevens van Monroes modellenbureau en kwam tot een conclusie die niet iedereen graag zal lezen.

Het figuur van Marilyn Monroe is even veelbesproken na haar dood als toen ze het middelpunt van de belangstelling stond tijdens de gouden periode van Hollywood. Daarbij komt ook altijd het argument bovendrijven dat Marilyn Monroe, toen universeel een prachtige vrouw, het vandaag zou moeten stellen met plus-size modellenwerk en acteerjobs die haar zouden stereotyperen als de “beautiful fat friend”. Het lijkt echter dat deze stelling enkel gebaseerd is op haar figuur – Monroe had een volle boezem en heupen die naar buiten glooiden vanuit haar smalle taille – en minder op haar maten.

Want haar voormalige modellenbureau, Blue Book, noteerde de maten van de 19-jarige Norma Jean als volgt: een borstomtrek van 91 cm, een tailleomtrek van 61 cm en een heupomtrek van 86 cm. Maten die, gezien haar lengte van 1 meter 65 en gewicht van 54 kg, perfect normaal waren. Toch schreef de secretaresse in haar dossier dat ze “een beetje plomp” was, en “allicht een maat 42” had. Dus ja, ook toen al werd Monroe in dat hokje geduwd, al stonden haar curves haar carrière nooit in de weg.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bovendien moeten we ook rekening houden met de manier waarop kledingmaten doorheen de tijd veranderd zijn. Net zoals mode fluctueert, is dat met maten hetzelfde. Het matensysteem in de tijd van Marilyn was niet hetzelfde als het matensysteem dat we vandaag kennen. Dat merk je ook wanneer je gaat vintage shoppen en je lichaam dat zich normaalgezien moeiteloos in een 38 ritst, niet in een fortiesjurkje maat 38 gehesen kan worden.

De jurken en broeken werden destijds smaller gesneden omdat ze toch gedragen zouden worden met onderkleding die het lichaam structureerde en vormgaf, terwijl er vandaag heel wat aan vanity sizing*wordt gedaan: kledingstukken die eigenlijk een maat 40 zijn worden gelabeld als 38 om mensen een beter gevoel te geven tijdens het shoppen zodat ze ook meer zouden kopen.

Vanity sizing: Na de Tweede Wereldoorlog werd er een commerciële standaard vastgesteld voor kleding, maar in de jaren 80 werd deze ingetrokken omdat bedrijven merkten dat de ijdelheid van hun klanten de verkoop een boost gaven. De echte omvang van kledingmaten werd steeds groter; waar een maat 36 in de jaren zestig correspondeerde met een lichaam met omtrek 78 – 61 – 83 zijn daar vandaag zeker al 15 centimeter bijgekomen, waardoor er ook ruime was voor maatjes 34, 32 of in Amerika zelfs de befaamde size zero (of double zero!)

Hoewel Marilyns maten allicht geschommeld zullen hebben tijdens haar carrière zijn haar meest courante maten die van het modellenbureau. En ja, Monroe moest soms een maat 44 aanvragen voor een shoot, een detail dat vandaag vaak wordt bovengehaald om te bewijzen dat de superster in de plus-size categorie viel, maar dat was volgens de oude standaarden, die vandaag overeen zou komen met maat 36 tot 38 vandaag – en dan vooral omdat haar borsten behoorlijk omvangrijk waren. Als je de afmetingen bekijkt had Monroe waarschijnlijk moeiteloos in een moderne broek maat 34 of 36 gekunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content