Stella McCartney, Armani en Belgische Rombaut schoenen winnaars van PETA Fashion Awards

Rombaut AW15/16 © Rombaut

Nu meelevendheid, duurzaamheid en innovatie de hedendaagse mode-industrie blijven vormgeven, huldigen de PETA Fashion Awards 2016 de merken en ontwerpers die dit jaar een uitstekende diervriendelijke prestatie hebben geleverd. Er werd ook een prijs voor Grootste Blunder uitgedeeld.

Stella McCartney won Designer van het Jaar voor haar levenslange toewijding aan dierenwelzijn en haar FW16-advertentie, waarin duidelijk vermeldt wordt dat ze “Geen leer, veren of bont” gebruikte. Het is geen verrassing dat de Britse ontwerpster gelauwerd werd. Enkele dagen geleden deed ze nog enkele straffe uitspraken op de Kering Talk, die dit jaar over duurzaamheid in de luxesector ging en die niet toevallig ‘Getting Away With Murder‘ heette.

De Armani Group kon de prijs voor Grootste Luxe Mode Moment wegkapen toen zij zichzelf in maart bontvrij verklaarden en Amelie Pichard x Pamela Anderson won Beste Samenwerking voor de “sexy en duurzame” veganistische schoenencollectie van het duo.

“De winnaars hebben bewezen dat medeleven de nieuwe naam is in mode aangezien de vraag naar innovatieve, diervrije ontwerpen tot ongeziene hoogte stijgt”, zegt PETA-Manager van Internationale Programma’s Mimi Bekhechi. “Vooruitdenkende ontwerpers experimenteren met duurzame, moderne veganistische materialen en bieden een groot scala aan fantastische wreedheidvrije keuzes – van winkelstraat tot exclusieve merken.”

Andere winnaars waren onder meer: Liberty, die de plak voor Meest Progressieve Luxe Retailer mee naar huis mocht nemen voor hun standpunt tegen bont en exotische huiden, Belgisch schoenenlabel Rombaut werd gelauwerd als Beste Nieuwkomer voor hun progressieve unisex ontwerpen, Ruby + Ed won Beste Faux-Fur Merk voor hun gepersonaliseerde bomberjacks, Denise Roobol won Beste Veganistische Exotische-Huiden Collectie voor haar microfiber veganistische leer verwerkt met faux-krokodillen- en struisvogelhuiden, Melie Bianco ging aan de haal met Beste Diervriendelijke Accessoires voor hun dier- en milieuvriendelijke tassen, Vaute werd gehuldigd als Beste Wolvrije Merk voor hun gerecyclede katoenen Aran Sweater,Bourgeois Boheme won Beste Wreedheidvrije Schoenen voor hun ambachtelijke collecties en Flocus kaapte de Innovatie Award voor de ontwikkeling van kapok, een dons-alternatief gemaakt van natuurlijke vezel van zaden.

Het Grootste Modemoment gebeurde toen grote Britse merken – inclusief Topshop, Hobbs, Warehouse, Primark en Oasis – zich toelegden op het verbannen van donsveren in hun collecties na PETA’s exposé van de wrede dons industrie. Daarnaast nam Harvey Nichols de Grootste Modeblunder in ontvangst na ook dit jaar gefaald te hebben om hun populaire bontvrije richtlijnen opnieuw in te voeren.

Voor meer informatie over iedere categorie bezoek PETA.org.uk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content