Round-up Parijs: Greatest hits

Onze favoriete collecties van Parijs op een rij.

De volgende 5 collecties konden ons, na wikken en wegen, het meest bekoren tijdens de afgelopen modeweek in Parijs:
Dries Van Noten. Omdat Van Noten op het topniveau van de mode misschien de enige zekere waarde is gebleven. Voor komende winter liet hij zich inspireren door Ziggy Stardust en de Ballets Russes van Diaghilev, al kan de collectie beter worden samengevat als een oefening in collage. Een visuele big bang op de rand van kitsch, en toch slaagt Van Noten er in waardige, elegante, relevante mode te maken.

Sacai. Omdat ontwerpster Chitose Abe, net als een Phoebe Philo van Céline, de tijdgeest precies aanvoelt. Abe werkt, wat ons betreft, in de traditie van Coco Chanel. Haar mode is inventief en vrouwelijk, gemakkelijk draagbaar en bijzonder hedendaags. Ze moet de wereld nog veroveren, maar inspireert al duidelijk een aantal van haar concurrenten. Sacai mixte bijvoorbeeld als eerste wol met andere materialen, van zijde tot fleece.

Hermès. Omdat Christophe Lemaire voor zijn debuutcollectie resoluut kiest voor een subtiele, eerder Oosters getinte elegantie. Tijdeloze chic, met hier en daar een hint naar de eightiesmode van de legendarische Anne Marie Beretta. Hermès heeft opnieuw de juiste weg gevonden.

Yves Saint Laurent. Omdat ontwerper Stefano Pilati er na enkele moeilijke maanden toch is in geslaagd zijn critici de mond te snoeren. De ontwerper graaft voor komende winter in het erfgoed van YSL, met stoere mannelijke tailleurs met Prins-van-Wales prints tot witte smokings en dito prinses Leila-jurken met gouden versiersels.

Haider Ackermann. Omdat zijn shows adembenemend blijven. De naam van Ackermann wordt dezer dagen opvallend vaak genoemd als er weer eens wordt gespeculeerd over opvolgers bij de grote huizen, van Dior tot Chanel. De wintercollectie munt uit door verrukkelijke kleurencombinaties. Frida Giannini vertelt dit seizoen voor Gucci een enigszins gelijkaardig verhaal. Maar waar Giannini de wereld van fotograaf Helmut Newton recreëert, tekent Ackermann zijn eigen wereld.

Jesse Brouns en Elke Lahousse

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content