Raf Simons zet voet aan wal in Japan

Belgisch ontwerper Raf Simons opende zopas twee flagship stores in Japan. In Osaka heeft hij sinds 1 oktober een stek op de Herbis Plaza. Voor de inrichtting tekende Brits artiest Roger Hiorns. Hij liet een negen meter lange ‘huilende’ spiegel de 125m2 grote ruimte doormidden snijden.
De opening volgengde amper en maand na de inhuldigine van de Raf Simons-boetiek in Tokio, in de wijk Aoyama. Het interieur is hier van de hand van Sterling Ruby uit LA. Hij printte fotonegatieven op behangpapier en bedekte er muren en plafonds mee.
In 1995 begon de officiÔle loopbaan van de ontwerper Raf Simons en dat heeft de wereld sindsdien geweten. Als mannenmodeontwerper sloeg hij zijn tenten op in Antwerpen en presenteerde in showrooms in Milaan en Parijs. In 1997 defileerde hij voor het eerst in Parijs. De stijl van Simons bleek een radicale vernieuwing die vooral internationaal brokken maakte: nauwe, smalle, met precisie geknipte vormen met een traditionele basis, geïnjecteerd met referenties aan allerhande jeugdculturen, van punk over mod tot goth. Als antithese op het heersend mannelijk schoonheidsideaal, presenteerde hij zijn mode op (voor de modewereld anonieme) tienerjongens die hij via castings in Antwerpen en omstreken vond. Zo bouwde hij een universum uit dat vooral een esthetiek en een gevoel uitdroeg, versterkt en geïnspireerd door muziek, film en kunst (met steeds wederkerende iconen zoals onder meer David Bowie, Kraftwerk of Vanessa Beecroft).
In 1999 ontwierp hij twee seizoenen lang de mannencollecties van het Italiaanse ledermerk Ruffo Research. Ondanks het grote succes, laste Simons in 2000 een break in, als reactie tegen de snelheid van de mode-industrie. In 2001 maakte hij zijn comeback, na een herstructurering van zijn bedrijf. Behalve in mode is Simons ook actief in de kunstwereld. Hij is consultant voor een Antwerpse privé-verzamelaar en trad op als curator van een tentoonstelling in Florence (The Fourth Sex, januari 2003, over adolescentie, samen met Francesco Bonami, voor Pitti Imagine) en in Hasselt (Guided by Heroes, juni-november 2003, over adoratie, voor Z33). Van 2000 tot 2005 was Simons hoofddocent mode aan de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen.
Groot was zijn vreugde toen hij in mei 2005 werd aangesteld als creatief directeur van het Duitse modehuis Jil Sander. Zijn eerste collectie voor de winter 2006/2007 werd met enthousiasme onthaald

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content