Parijse vrouwen mogen binnenkort misschien officieel broek dragen

Na meer dan twee eeuwen wordt in Parijs het officiele verbod op het dragen van een broek door vrouwen misschien eindelijk opgeheven.

Na meer dan twee eeuwen wordt in Parijs het officiele verbod op het dragen van een broek door vrouwen misschien eindelijk opgeheven. De wet werd in 1799 ingevoerd en raakte sindsdien in vergetelheid. Enkele Franse politici willen de verouderde tekst nu definitief schrappen. Eerdere pogingen om dat te doen, draaiden op niets uit, zo meldt de website van de Britse krant The Telegraph.

De wet bepaalt dat elke Parisienne die “zich als een man wil kleden” daarvoor speciale toestemming moet vragen in het hoofdkantoor van de Parijse politie. Dat maakt de Parijse moderegels voor vrouwen in theorie strenger dan die in landen als Soedan.

In 1892 werden de regels ietwat versoepeld. Een amendement bepaalde toen dat een vrouw een broek mochten dragen als ze “de teugels van een paard vasthoudt”. In 1909 mochten ook vrouwen op de fiets, of met een fiets aan de hand, een broek aan. In 1969 was er een vraag om de wet naar de prullenmand te verwijzen, maar die vraag werd toen afgewezen. Hetzelfde gebeurde in 2003. Toen luidde het dat het soms beter is om iets in onbruik te laten dan om de wet aan te passen aan veranderende gewoonten.

Belga/AH.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content