Parijs: De crisis is voorbij

Marc Jacobs heeft gewerkt rond fetisjisme. Belangrijkste boodschap van Vuittons megaspektakel: de crisis is voorbij.

9u30, Cour Carré, Louvre. Voor de reusachtige structuur van Louis Vuitton op de binnenplaats van het Louvre hangen enorme zwartrubberen ballonnen. We worden verwelkomd door meiden in uniform, champagne en kaviaar. Een etmaal na de internationale vrouwendag. Aan het eind van een seizoen waarin de vermeende decadentie van de textielindustrie meer dan eens in vraag werd gesteld. Mja. Marc Jacobs heeft gewerkt rond fetisjisme (een begrip waar Vuitton-fanatici mee vertrouwd zijn). Het decor is indrukwekkend: de lobby van een luxehotel, met vier ouderwetse liften, waarin topmodel na topmodel komt gestapt, in latex, corsetten, en portierskepi’s (de invloed van Liliana Cavani’s The Night Porter, waarin Charlotte Rampling nazi-uniformen draagt, is evident) (hoe zat dat ook alweer met die controverse rond een groot modehuis en zijn ontwerper met een drankprobleem?). Naomi Campbell loopt mee, en de show wordt afgesloten door Kate Moss, in een spannend pakje dat er niet erg comfortabel uitziet, sigaret in de mond. Belangrijkste boodschap van Vuittons megaspektakel: de crisis is voorbij.

13u45, rue du Renard. Olivier Theyskens is sinds kort creatief directeur van de Amerikaanse winkelstraatketen Theory. In een showroom in Parijs hangt zijn tweede levering voor Theyskens Theory, de upscale lijn van het merk. Die bestaat vooral uit laagjeswerk, waardoor lange rokken uit chiffon (met plattegrondprint van een gotische kathedraal) gedragen worden met stoere combats en avondjurken diepe pockets hebben. Urban geisha, met een vintage touch, zo vat de pr-dame die ons rondleidt de collectie samen.

15u45, Hôtel Meurice. Agnès b showt in het salon Pompidour van een van de mooiste hotels van Parijs, en op de uitnodiging prijkt een portret van de Marquise de Pompadour, een van de zeldzame vrouwen die in de 18de eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld in het Franse politieke en intellectuele leven. Agnès b heeft er in haar handschrift een bedenking bij geplaatst: …oui, mais, vives les révolutions! In de mode van 2012 speelt de ontwerpster misschien geen rol van betekenis meer — haar collecties zijn licht, draagbaar, nooit echt verrassend. Maar Agnès b kijkt, in tegenstelling tot de meeste ontwerpers en merken, altijd verder dan haar neus lang is (ze is nauw betrokken bij ontwikkelingsprojecten, passioneel bezig met kunst), en daarvoor verdient ze onze bewondering.

Jesse Brouns en Elke Lahousse

Bekijk de volledige defilés in Parijs op Catwalk Weekend.Herbekijk de show van Louis Vuitton live.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content