Parijs: Balenciaga en Branquinho

In Parijs was het de beurt aan Balenciaga, Branquinho, Gaultier en Comme des Garçons.

De Belgische pers wordt nooit uitgenodigd op de shows van Balenciaga. Jammer, want het door Nicolas Ghesquière ontworpen label blijft essentieel. Als we de vakbladen mogen geloven speelde Ghesquière voor komende zomer met licht en textuur. Resultaat: een zoveelste oefening in sci-fi couture. Apart, verbluffend en begerenswaardig.

Bij Comme des Garçons ging het over de toekomst van zwart. Rei Kawakubo van Comme was in de jaren tachtig min of meer de uitvindster van hedendaags zwart in de mode en na de gewilde chaos van heet vorige collecties lijkt een terugkeer naar haar basissthetiek een logische keuze. Een zeer geometrische, precieze collectie, gebaseerd op de vijfhoek, met hier en daar een kap als een gedeconstructiveerde voetbal.

Jean-Paul Gaultier opende zijn show met een trio dansers. Ook zijn collectie stond gedeeltelijk in het teken van dans, musicals en showgirls. Gaultier toonde zich van zijn tamme kant, met weinig nieuwe ideeën.

Renzo Rosso van Diesel heeft blijkbaar grootse plannen met de Griekse Sophia Kokosalaki. Haar show vond plaats in de enorme tent met plek voor meer dan duizend mensen in de Jardin des Tuileries waar onder meer ook Dior uitnodigt. Kokosalaki liet zich naar eigen zeggen inspireren door Egypte: een rokje afgeleid van graftekeningen, een patroon gebaseerd op hiërogliefen, en veel goud en lapus lazuli. Conclusie: trapje op voor Kokosalaki, die gisteren ook voor het eerst een juwelencollectie introduceerde.

Laatste show op ons programma gisteren: Véronique Branquinho, in een oude garage in de Marais. Haar collectie was lichter en vrolijker dan we van haar gewend zijn, maar tegelijk duidelijk herkenbaar, met landschapprints, eenvoudige pakken (soms met strepen glanzend, iridescent materiaal), nogal wat korte broeken en opvallend veel blauw.

Jesse Brouns

Voor een uitgebreid fotoverslag:
www.knack.be/weekend/nl/mode/defiles/parijs/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content