Olivier Rousteing van Balmain ontwerpt balletoutfits voor Opéra de Paris

Balmain © Instagram

Deze keer geen legertje It girls, maar prima ballerina’s voor Olivier Rousteing. De jonge ontwerper van Balmain mocht de outfits voor de show Renaissance ontwerpen.

Gigi Hadid en Kendall Jenner worden voor even ingeruild door de ballerina’s van Opéra de Paris. De opvallende ontwerpen van Olivier Rousteing vinden namelijk hun weg naar de planken aan de lichamen van de meest sierlijke dansers van Parijs.

Voor de balletopvoering Renaissance van Choreograaf Sébastien Bertaud maakte Rousteing outfits die qua look meteen aan zijn creaties voor Balmain doen denken en toch ook de typische balletgeschiedenis oproepen.

Modern X klassiek

Bertaud benaderde de ontwerper omdat hij zijn werk voor Balmain bewondert. De manier waarop Rousteing een moderne bries doorheen het iconische modehuis Balmain laat waaien noemt de choreograaf enorm inspirerend. Dat is precies wat Bertaud wil bereiken met zijn choreografieën voor het ballet van Parijs. ‘Ik wilde een hedendaags ballet voorstellen. Als choreograaf vind ik het mijn verantwoordelijkheid om keuzes te maken die onze eigen identiteit de toekomst instuwen. Ik vroeg me af welke ontwerper de juiste match zou zijn voor deze fantastische institutie en voor mij is Olivier die persoon.’

Girl Power

In de voorstelling van Bertaud nemen de vrouwelijke ballerina’s een meer leidende rol dan in de klassieke balletopvoeringen. De choreograaf voelt dan ook een link tussen de modellen van de Balmain Army en zijn ballerina’s in dominante rollen. ‘Mijn balletgezelschap is, op een bepaalde manier, een klassiek leger. Het gaat om een nieuwe generatie en nieuwe energie’, licht Bertaud toe.

Glamour

Voor de outfits liet de ontwerper zich inspireren door de Balmain herfstcollectie van 2012, die op haar beurt geïnspireerd was door de Fabergé eieren. ‘Ik wilde zoveel mogelijk glamour als mogelijk’, klinkt het.

Olivier Rousteing treedt met deze samenwerking in de voetsporen van niemand minder dan Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Christian Lacroix en Pierre Balmain. Een kans die hij met beide handen gegrepen heeft. ‘Je voelt dat het couture is en dat is heel belangrijk voor mij. Over veertig jaar zal er misschien een nieuwe, jonge ontwerper creatief maken voor de Opéra de Paris en terugkijken op mijn ontwerpen zoals ik nu terugkijk op die van Christian Lacroix.’

Toegevingen

Een balletoutfit ontwerpen is niet simpel. De creaties moeten niet alleen opvallen en mooi zijn, maar ook goed zitten. Rousteing ontwierp al looks voor sterren zoals Beyoncé en Rihanna, maar hij gaf aan dat voor balletdansers ontwerpen toch een ander paar mouwen is. Initieel wilde de ontwerper looks die even hard versierd zouden zijn als zijn showoutfits voor de popsterren, maar het gewicht van de parels speelde de dansers parten.

Rousteing deed dus wat water bij de wijn, maar ook de dansers deden toegevingen zodat de looks toch de typische Balmain touch konden behouden. ‘Wanneer ik de outfits draag, vlieg ik ermee’, klinkt het bij een van de ballerina’s. Een attitude die de ontwerper ten zeerste apprecieert. Ook de choreograaf beaamt: ‘De outfits zijn zwaarder dan gemiddeld, maar ik train mijn dansers zodat ze er mee kunnen dansen. Ik wil de artistieke vrijheid van Olivier bewaren.’

Meer info over de voorstelling via operadeparis.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content