Milano Uomo: Operette en avant-garde

© Jesse Brouns

Het is, zo kunnen we nu al besluiten, een theatraal seizoen.

Prada stuurde gisteren in Milaan een dozijn beroemde acteurs over de catwalk. Maar mode is geen theater. En een parodie van de macht, zoals Miuccia Prada haar spektakel beschreef, is nog geen opwindende mode.
Het is, zo kunnen we nu al besluiten, een theatraal seizoen. Prada heeft een hoop schouwspelers uitgenodigd: Jamie Bell, Adrien Brody, Willem Dafoe, Emile Hirsch, Gary Oldman, Tim Roth, Alexandre en Victor Carril, en Garrett Hedlund.

De catwalk is een gigantisch rood tapijt, en wanneer de acteurs de scène betreden (op de popera van Klaus Nomi), weerklinkt enthousiast applaus van het publiek. Dat heet: gemakkelijk scoren.

Miuccia Prada is vaak briljant. Maar de collectie voor komende zomer brengt wat ons betreft niets nieuws bij. “Een filmische karakterstudie, waarbij mannelijke archetypes en formele kledingcodes gesubverteerd worden,” luidt het in het perscommuniqué op ons schuimen zitje.

Wij zien: Duits (of, erger, Oostenrijks) aandoende mantels, cummerbunds, morning coats, strakke broeken. Het lijkt, op een kille, mistige zondagavond, opgewarmde kost. Operettekostuums! Hebben we daarvoor de oorlog gewonnen?

Louter essentie
Bij Bottega Veneta zijn de pakken versierd met lappen multicolour nylon. Ontwerper Tomas Maier stopt zijn jongens in hakjes: benieuwd of dat een trend wordt. In de show van Emporio Armani zitten nogal wat lange zwarte mantels (één duffelcoat is 125 cm lang). Het is een tot de essentie gereduceerde Emporio-collectie, en in elk geval moderner dan wat de meeste merken op dit moment brengen.

Donker (zwart, donkerblauw, veel bordeaux) is ook de show van Salvatore Ferragamo, dat doorgaans een minder zware kijk op het leven heeft.

Formule 1
Moncler Gamme Bleu, ontworpen door Thom Browne, showt doorgaans in maneges, zwembaden en andere sportinfrastructuur. Deze collectie is aan Formule 1 gewijd, maar gelukkig moeten we niet helemaal naar Monza. Browne heeft in een zaal van een oud paleis honderden speelgoedbolides opgesteld.

De collectie toont niet echt iets nieuws: luxe sportswear tot grap verheven, met hier en daar een écht begerenswaardig stuk (gematelasseerde joggingbroeken shorts: erg cool). Een zeldzame show, dit weekend in Milaan, waar we niet zwaarmoedig naar buiten kwamen.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content