Milaan: De retour van Bikkembergs, zonder Bikkembergs

Bij Max Mara klinkt een eighties-hit van Anne Clark door de luidsprekers: Sleeper in Metropolis. De martiale beats van dat nummer worden gekoppeld aan militaire outfits: struise khaki mantels, en hoofddeksels uit de periode van Mao, de grote Chinese voorman (ook Gucci had gisteren een aantal door het leger geïnspireerde outfits, en de mannenmode voor komende winter staat al helemaal in het teken van de soldatenplunje).

Uit Metropolis, de stille film van Fritz Lang, haalt het ontwerpteam van Max Mara een zeker rationalisme. Army chic, kortom, met een Bauhaus-esthetiek (zij het hier en daar opgevrolijkt met details die eerder neigen naar de art nouveau).

De collectie verwijst nog naar een andere Duitse film: de homoseksuele matrozenklassieker Querelle van Rainer Werner Fassbinder. Gestreepte marinetruien, bretellen, cabans, wijde pantalons. Macho? Misschien op de manier van Marlene Dietrich. Elegant, zelfzeker, majestueus.

Catwalk uit vissenhuid Afspraak met Karl Lagerfeld in de zaal van Fendi, in via Sciesa. Zowel de uitnodiging als de catwalk zijn gemaakt van grijs galuchat, vissenhuid (in het geval van de uitnodigingen: een kartonnen imitatie, gelukkig maar; ik ben niet gaan voelen aan de catwalk). We kijken, vanop onze plek op de tweede rij, in de nek van Anna Wintour. Het is weer wat anders dan de kruin van Suzy Menkes.

De collectie: een en al bont, zoals gewoonlijk bij Fendi. De vormentaal (en de kleuren) zijn geinspireerd door art deco en futurisme. Er zijn pofmouwtjes, gladiatorriemen, en rokken die wel heel erg loenzen naar recente collecties van het Japanse Sacai (assymetrische hybrides van plisse en andere materialen).

De collectie is een beetje overdadig. Zien we echt geschoren kanariebont in de schoenen, of lijkt dat alleen maar zo? Piep, piep. En wat te denken van collants met gaten? Jemenfoutisme als een uitdrukking van grote luxe? De truien hebben wel iets.

Bikkembergs voor vrouwen Dirk Bikkembergs presenteert dit seizoen voor het eerst sinds jaren een damescollectie (ooit werd die ontworpen door de legendarische Marina Yee). Bikkembergs ontwerpt die niet zelf. Het huis, dat thans in Italiaanse handen is, heeft een Italiaanse designer ingehuurd, Paola Toscano, die onder meer voor Prada en Pucci heeft gewerkt.

In hoeverre Bikkembergs nog zelf betrokken is bij zijn label, is onduidelijk. Hij is officieel creatief directeur, maar ontwerpt ook de mannencollectie niet meer zelf, en was tijdens de presentatie in zijn vlaggenschip aan de via Manzoni opvallend afwezig. Het resultaat is aangekleder dan we van Bikkembergs gewend waren. We komen er later nog op terug.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content