Lou Doillon als muze van & Other Stories: ‘Mode is de ultieme universele taal’

De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon © & Other Stories

Het feestelijke winterseizoen wordt bij & Other Stories ingeluid met een collectie die op het lijf geschreven is van de Franse artieste Dou Doillon. Haar mysterieuze Franse look inspireerde het designteam van Parijs voor een collectie die Seventies rock-‘n-roll ademt.

Model, muzikante en actrice Lou Doillon is de dochter van Jacques Doillon en Jane Birkin. Net zoals haar moeder en halfzus Charlotte Gainsbourg is ze een heus stijlicoon. Haar persoonlijke stijl inspireerde ook de Zweedse modeketen & Other Stories.

& Other Stories heeft een designatelier in Parijs en de designer had jou in gedachten toen ze deze stuks creëerde. Wat is jouw favoriete stuk of look van de shoot?

Lou Doillon: Het was een makkelijke shoot voor mij omdat de stijl van deze collectie erg dicht aanleunt bij mijn eigen stijl. Ik vond het team, de locatie en de fotograaf echt fantastisch. Het fluwelen pak met witte hemd vond ik heel mooi. Ik heb me altijd al laten inspireren door de stijl van de mannenmode uit de jaren zeventig. Deze look deed me denken aan Keith. De hemden met prints vond ik ook super.

De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon
De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon© & Other Stories

Iedereen is jaloers op de Franse vrouwen voor hun aangeboren stijlgevoel. Hoe zou jij de ‘Franse look’ omschrijven en waarom heeft die zo’n aantrekkingskracht?

Lou Doillon: Ik denk dat Franse mensen opgevoed worden om erg kritisch te zijn over zichzelf en anderen. Dat is misschien waarom vrouwen zich erg bewust zijn van zichzelf. Dat heeft het voordeel dat ze weten wat hen goed staat en in plaats van de mode slaafs te volgen, meer te kijken naar wat hun lichaam flatteert of aansluit bij hun persoonlijkheid. Het nadeel is dat ze misschien niet altijd evenveel humor of zorgeloosheid in hun outfit stoppen.

Franse vrouwen hebben altijd iets achter de hand.

Wat ook eigen is aan de Franse vrouw, is de truc om altijd nog iets achter de hand te hebben. We zullen altijd eerder underdressed dan overdressed zijn, zodat er een vleugje mysterie mee gemoeid is. Mensen kunnen zich dan afvragen hoe goed deze vrouw eruit zou gezien hebben als ze ook aangepaste make-up, hakken en handtas zou dragen.

De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon
De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon© & Other Stories

Welke rol speelt mode in jouw leven? En is dat geëvolueerd doorheen de jaren?

Lou Doillon: Ik heb altijd al gehouden van mode en vind het dé universele taal. Mode is een code, waarmee mensen communiceren. Geschiedenis, economie, religie en wetten worden gereflecteerd in mode.

Mode is een code, waarmee mensen communiceren.

‘Le vêtement c’est le moment où le sensible devient signifiant’, zegt Roland Barthes en daar geloof ik in. Aan de andere kant is de taal van mode een beetje verloren aan het gaan, omdat mensen trends in plaats van zichzelf willen volgen. Ze zouden hun eigen gevoeligheden beter in ere moeten houden en er betekenis aan geven. De zakelijke kant van de mode stuurt ons soms weg van het initiële doel van mode.

Voor mij is mode een medium, net zoals zingen en tekenen. Het is een manier om mijn gevoel te presenteren.

Benader je je outfits die je draagt op het podium anders dan je gewoonlijke looks?

Lou Doillon: ‘Ik heb artiesten die een persona creëren altijd bewonderd. Artiesten die een naam, een look en een sound voor zichzelf zoeken die niet samenvalt met hun privéstijl, en die dus een alter ego spelen op het podium, intrigeren me.

Als muzikante wil ik mijn ware ik tonen.

Mijn aanpak is anders. Ik ben pas laat gestart met muziek maken en stond al bekend om het transformeren van mezelf door rollen in films of mijn modeverhalen. Ik wilde daarom als muzikante mijn ware ik tonen. Dat is de reden waarom ik gekozen heb om mezelf niet anders voor te doen en dus ook niet anders te kleden wanneer ik een optreden geef.

Het is een risico om het podium te betreden zonder bescherming – want kleding is een vorm van bescherming, zoals make-up. Maar toch kies ik ervoor om het zo te doen. Ik kleed me niet om na een show.’

De collectie is beschikbaar in & Other Stories winkels en online vanaf 21 november 2017.

De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon
De collectie van het designbureau van & Other Stories in Parijs, dat zich liet inspireren door Lou Doillon© & Other Stories

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content