Leve Afrika: Antwerpse en Amsterdamse ontwerpers trekken naar Kigali Fashion Week
Belgische ontwerpster An Buermans en Nederlands label Afriek showen hun collecties in Rwanda tijdens de Kigali Fashion Week. Beide merken vinden de Afrikaanse mode inspirerend en hopen er veel bij te leren.
Mode wordt steeds belangrijker in Afrika. Er worden modeweken in het leven geroepen en organisaties en labels zorgen voor talloze nieuwe jobs in het continent. Mode kan zonder overdrijven de snelst groeiende industrie van Afrika genoemd worden. In Rwanda wordt voor het derde jaar op rij een fashion week op touw gezet die de lokale mode in de schijnwerpers zet, maar ook inzoomt op internationale ontwerpers.
De finale van de Kigali Fashion Week vindt op 17 juli plaats in de Belgische ambassade in Kigali. Ook de Nederlandse ambassade sponsort het evenement. Het spreekt dus voor zich dat er ook een Belgische en Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig is op de modeweek in Rwanda. Voor België mag de Antwerpse ontwerpster An Buermans de Belgische eer verdedigen en Afriek vertegenwoordigt onze Noorderburen.
Hart voor Afrika
An Buermans legt uit waarom ze meteen ja zei toen de organisatie, op aanraden van Afriek, vroeg of ze wilde deelnemen: ‘Ik ga er niet naartoe om beroemd te worden, maar om bij te leren en samenwerkingen aan te gaan. Ik heb een zwak voor Afrika en denk dat we veel kunnen leren van hoe zij met mode omgaan.’
Buermans nam in 2012 al deel aan het benefietgala van iThemba, een vzw die onderwijs stimuleert in Zuid-Afrika en Tanzania. Voorts werkt ze ook graag met Afrikaanse modellen en gebruikt ze vol enthousiasme levendige kleuren en prints in haar collecties.
De Kigali Fashion Week wil de mensen door middel van fashion bewust maken van ecologie en duurzaamheid. Een filosofie die volgens An Buermans bewonderenswaardig is.’In het Westen ligt de nadruk op zoveel mogelijk produceren. Ik vind het mooi hoe mode in Afrika de economie stimuleert, maar ook duurzaam en eerlijk tracht te zijn. Het is een andere tactiek dan de massaproductie van bij ons, maar wel een die beter past bij het continent en die inspirerend werkt.’
Westerse mode met Afrikaanse roots
Ook het Amsterdamse merk Afriek werd uitgenodigd door de Kigali Fashion Week omwille van hun samenwerkingen met Rwandese kleermakers. De organisator van de modeweek, John Bunyeshuli, is grote fan van hun label en vond het Westers modemerk met sterke Afrikaanse roots een mooie toevoeging aan de programmatie.
‘Voor ons is het een erg waardevolle kans om onze collectie en ons verhaal in Rwanda te laten zien, geïnspireerd te raken door andere lokale initiatieven en natuurlijk om ook de Afrikaanse markt te verkennen. We produceren al twee jaar in Rwanda en werken samen met veel verschillende lokale ondernemers, maar dit zal het voor ons de eerste keer zijn dat we onze collectie op het Afrikaanse continent tonen,’ klinkt het bij Afriek.
Volgens Afriek is de Afrikaanse mode aan een opmars bezig. ‘Je ziet steeds vaker Afrikaanse prints op internationale catwalks. Voor ons merk, dat een uitgesproken Afrikaanse toets heeft, is dat natuurlijk goed nieuws.’
‘De modescene in Rwanda staat nog in de kinderschoenen, maar dat verandert razendsnel. Er zijn veel getalenteerde Rwandese ontwerpers (bv. RW&A Clothing) en met events zoals de Kigali Fahion Week en de op handen zijnde oprichting van de Rwanda Fashion Council is deze sector volop in beweging. Wij laten ons inspireren door de kleurrijke en gedurfde mode die het straatbeeld van Rwanda bepalen. De mensen in Rwanda zijn erg modebewust en bovenal erg origineel. Veel outfits zijn custom made, naar de smaak van de klant en in persoonlijk contact met de kleermakers. Iets waarvan wij geloven dat we in het Westen veel kunnen leren.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier