Interseksueel topmodel Hanne Gaby Odiele (28) probeert taboe te doorbreken

© .

Belgisch topmodel Hanne Gaby Odiele heeft het Androgeen Ongevoeligheidssyndroom (AOS) en kwam dit jaar met haar verhaal naar buiten. Zij staat op nummer 12 in De 30 onder 30 van Knack Weekend.

Echte naam: Hanne Termote

Start: Op haar zeventiende door Dominique Models gescout tijdens Novarock. Drie maanden later stond ze in de top 10 van ‘beste nieuwkomers wereldwijd’ en op de catwalk bij Marc Jacobs.

Internationale covers: 3 x Vogue, 3 x Harper’s Bazaar.

Hanne Gaby Odiele (28)
Hanne Gaby Odiele (28)© IMAXTREE

Shows: De voorbije jaren liep ze alle shows van Moschino, Sacai, Marc Jacobs, Tommy Hilfiger, Vera Wang en Versace. Daarnaast zit ze sinds 2009 in alle shows en campagnes van Alexander Wang. Ook Dior, Prada, Dries Van Noten, Stella McCartney, Proenza Schouler en DKNY zijn trouwe klanten.

Sterkte: Haar nonchalant-excentrieke look inspireert haar klanten en ze wordt zelfs als een trendsetter gezien wegens haar unieke visie en gevoel voor mode. Dat leverde haar in 2015 de ‘Best Streetstyle Award’ op bij de ‘Model of the Year Awards’.

Vorig jaar kwam ze nog in het nieuws door haar boho-huwelijk met de Amerikaanse dj John Swiatek. Dit jaar onthulde het Belgische topmodel in een interview met USA Today dat ze het androgeen ongevoeligheidssyndroom (AOS) heeft. Hanne Gaby werd geboren met inwendige teelballen die niet indaalden. Op haar tiende werden die zonder haar toestemming weggenomen. Pas op haar dertiende kwam ze te weten waarom ze werd geopereerd. “Ik ben trots op het feit dat ik interseksueel ben, maar ik ben kwaad dat chirurgische ingrepen zonder toestemming van kinderen nog altijd gebeuren”, vertelde ze aan USA Today, “Interseksualiteit is niet zo erg, maar als iedereen eerlijk was geweest vanaf het begin, dan had ik nu geen trauma.”

Hanne Gaby Odiele
Hanne Gaby Odiele© IMAXTREE

Pas sinds vorig jaar vertelt ze haar verhaal aan vrienden. Ook managing director Marc Dochez van Hannes agentschap Dominique Models was op de hoogte : “Hanne heeft me vorig jaar, toen ik in New York was, het hele verhaal verteld, ook haar plan om het publiek te maken. Ik was eerst en vooral ontroerd, omdat het niet gemakkelijk moet zijn geweest voor haar. Daarnaast vond ik het fantastisch dat ze haar verhaal wil vertellen, vooral om er andere mensen mee te helpen. We zijn oprecht trots op haar en zullen haar altijd door dik en dun bijstaan en verdedigen. Ik denk dat, zeker vandaag, mensen als Hanne heel erg nodig zijn.”

Hoe reageren klanten, krijgen jullie veel reacties?

“We hebben nog alleen maar positieve reacties van klanten gehad. Het helpt natuurlijk wel dat we in de modewereld zitten. Modemensen zijn over het algemeen toch wat meer open-minded dan mensen uit andere sectoren.”

Krijgt Hanne nu geen label waardoor haar modellenwerk naar het tweede plan verschuift?

“Ik denk dat het goed is dat Hanne eerst naam heeft gemaakt als model. Nu ziet iedereen haar nog altijd in de eerste plaats als een topmodel en in de tweede plaats als een topmodel dat haar bekendheid gebruikt om een taboe te doorbreken voor anderen. Dat is alleen maar positief.”

Hanne Gaby Odiele
Hanne Gaby Odiele© IMAXTREE
Hanne Gaby Odiele
Hanne Gaby Odiele© IMAXTREE
Hanne Gaby Odiele
Hanne Gaby Odiele© IMAXTREE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content