Helft van online gekochte kleding wordt teruggestuurd: ‘Denk aan het milieu’

Highway Fitting © Fashion Revolution

De dienst om online geshopte kledingstukken gratis terug te sturen wordt gretig gebruikt. Bijna de helft van de items belandt terug bij de retailer. Fashion Revolution voert campagne om milieuvriendelijker te shoppen.

Volgens enquêtes en retailers wordt bijna de helft van de aangekochte kleding op webshops terug naar de leverancier gestuurd. De redenen zijn van verschillende aard: van kledingstukken die niet passen tot online influencers die een outfit enkel willen gebruiken voor een fotoshoot. Maar het resultaat is in alle gevallen hetzelfde, namelijk een verdubbeling van afgelegde kilometers van het kledingstuk.

Online retailers moeten inzetten op de tevredenheid van klanten en verzinnen dus allerlei manieren om mensen aan hen te binden. Het gratis retourneren van pakketjes is zo’n poging tot klantenbinding. Helaas resulteert dat niet alleen in rode cijfers voor de retailer, maar ook in extra uitstoot van CO2.

‘De impact van dit soort diensten op het milieu mag niet worden onderschat’, klinkt het bij Chloé Mikolajczak van Fashion Revolution Belgium. ‘De afstand die een pakketje van opslagruimte tot sorteercentrum en van sorteercentrum tot jouw huis aflegt, wordt verdubbeld. Op globale schaal heeft dit een immense impact op het verkeer en het milieu.’

‘Bij Fashion Revolution geloven we in een mode-industrie die niet alleen mensen respecteert, maar ook het milieu. Met de Highway Fitting campagne willen we mensen doen stilstaan bij hun verantwoordelijkheid wanneer ze online kleding bestellen. Vooral tijdens de kerstperiode, wanneer de cijfers van online shoppen de pan uit swingen.’

4 tips

  • Koop minder: ‘Buy less, choose well, make it last,’ aldus Vivienne Westwood. Door het leven van een kledingstuk met negen maanden te verlengen, wordt de ecologische voetprint met twintig tot dertig procent verkleind. Ga dus enkel over tot het online kopen van een kledingstuk als je het echt gaat koesteren.
  • Wees zeker van de pasvorm: Lees recensies van andere gebruikers over de maten van kledingstukken, ga na of er afmetingen bijstaan en meet jezelf thuis met een meetlint, pas gelijkaardige kledingstukken in een fysieke winkel of kies voor een merk waar je al een kledingstuk van in huis hebt en zeker kunt zijn van de juiste maat.
  • Groepeer: Kies altijd voor de optie van een gegroepeerd pakket als je meerdere kledingstukken bestelt. Ook als je wat langer moet wachten op je bestelling. Bundel de levering eventueel samen met vrienden, vriendinnen of familieleden die van dezelfde webshop willen bestellen.
  • Vermijd terugsturen van bestellingen: Misschien kan je wel iemand uit je omgeving blij maken met je aangekochte kledingstuk? Bespaar CO2 door na te gaan of iemand uit je naaste kringen op zoek is naar de outfit die jij hebt besteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content