Hawaii in New York
Prabal Gurung keek in zijn complexe collectie naar de bloemenfoto’s van fotograaf Nobuyoshi Araki; Joseph Altuzarra zocht zijn bloemen (en palmbomen, en vogels) in Hawaii — een plek waar Riccardo Tisci eerder al neerstreek voor de mannencollectie van Givenchy van komende zomer.
Altuzarra speelt komende zomer hockey, Alexander Wang springt, met gelijkaardige Hawaiiaanse prints, op een BMX. Het ontwerperstalent van Wang is beperkt, maar dat doet er niet zo toe. De jongman heeft ideeën, flair, en verkoperstalent. Hij is op dit moment misschien de populairste jonge wolf op de kalender van New York, en dat is niet slecht. Hij is tenminste fris.
Bij Lacoste debuteerde Felipe Oliveira Baptista met een collectie die alles welbeschouwd weinig verschilde van wat zijn voorganger Christophe Lemaire bracht. Baptista schiet misschien iets hoger, met in zijn vizier het soort weledele juffrouwen dat tegenwoordig liever Moncler draagt. Maar de kern van de collectie blijft duidelijk Lacoste.
Bij Boy by Band of Outsiders liet Scott Sternberg zich inspireren dooe de film Picnic at Hanging Rock, Véronique Branquinho achterna.
En bij N.Hoolywood, het label van Japanner Daisuke Obana, werd meermaals verwezen naar het werk van Saul Bass, de graficus die de intro’s tekende van films als North By Northwest of The Man With The Golden Arm (leuk: een aantal truien met geometrisch testbeeldmotief).
Het ritme van New York is trager dan dat van Milaan of Parijs. Er staan veel shows geprogrammeerd, zo’n 250 op een week tijd. Maar het aantal belangwekkende shows is toch wel wat beperkt, en wat in Amerika soms voor mode doorgaat, ligt vaak zwaar op onze Europese maag (zie ook het eten alhier).
Een voorbeeld: de enigszins oubollige baljurken van Zac Posen, die dit seizoen terugkeert naar New York, na enkele pogingen om Parijs te veroveren. Wie draagt nog zo’n jurken?
Jesse Brouns
Bekijk alle catwalkbeelden van de modeweek in New York op onze Catwalk Weekend site.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier