“Happy Birthday”-jurk van Marilyn Monroe geveild voor bijna 5 miljoen dollar

© Belga

Een van de beroemdste stukken uit de garderobe van Marilyn Monroe is donderdag in Los Angeles geveild. Voor de jurk waarin Monroe in mei 1962 “Happy Birthday, Mr. President” zong voor de Amerikaanse president John F. Kennedy werd 4,8 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro) neergeteld.

De nieuwe eigenaar van de jurk is het Amerikaanse curiositeitenmuseum “Ripley’s Believe It or Not!”, zo deelde het veilinghuis Julien’s Auctions mee. Het betaalde dubbel zoveel als verwacht voor het kledingstuk. In 1999 was de jurk nog voor 1,26 miljoen dollar van eigenaar verwisseld.

Marilyn Monroe droeg de jurk op 19 mei 1962 tijdens een fondsenwervingsevenement van de Democraten in Madison Square Garden. Ze baarde erg veel opzien bij de 15.000 toeschouwers in de met parels bezette jurk, die zo nauw was dat de laatste naden werden toegenaaid toen ze het textiel al droeg. Met hese stem wenste ze JFK er een gelukkige 45ste verjaardag mee. De Hollywoodlegende maakte die avond ook een van haar laatste publieke optredens. Minder dan drie maanden later overleed ze, op 36-jarige leeftijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content