Duurzaam ananasleer, binnenkort ook in jouw kast?

© Piñatex

Een tijdje geleden berichtten we al over ‘leer’ gemaakt van kurk. Nu brengt het bedrijf Piñatex ook een lijn ‘lederen’ accessoires waarbij de grondstof ananas is.

Het bedrijf Piñatex heeft een manier gevonden om het afval van de tropische vrucht te recycleren tot een soort leer. De bladeren worden zodanig bewerkt dat enkel de vezels overblijven, waar vervolgens allerlei soorten textiel van gemaakt kan worden.

Esthetiek ontmoet ethiek

Toen de Spaanse ontwerpster Carmen Hijosa tijdens een verblijf op de Filippijnen een leerlooierij bezocht, kreeg ze het idee een duurzamer en diervriendelijker alternatief te bedenken. In hetzelfde land leerde ze ook traditionele kledij kennen die geweven is van de vezels van ananasbladeren. De optelsom was gauw gemaakt.

Behalve milieu- (elk item is bioafbreekbaar) en diervriendelijk, is de productie van de ananasproducten ook nog eens ethisch verantwoord: het hele proces – van teelt tot het bewerken van de bladeren – ligt in handen van de lokale bevolking.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content