De 30 grootste Belgen in de mode

Na meer dan twintig jaar Mode dit is Belgisch, Knack Weekend’s halfjaarlijkse themanummers rond mode van eigen bodem, vonden we het hoog tijd voor een groot onderzoek. Wie zijn vandaag de spilfiguren in de Belgische mode?

Na meer dan twintig jaar Mode dit is Belgisch, Knack Weekends halfjaarlijkse themanummers rond mode van eigen bodem, vonden we het hoog tijd voor een groot onderzoek. Wie zijn vandaag de spilfiguren in de Belgische mode? Welke ontwerper kreeg de meeste aandacht? Wie zijn de beslissers in de schaduw? Hoe machtig zijn de investeerders in jong talent, de beeldvormers, de inkopers, de internationale uithangborden en de raadgevers?

De redactie stelde een lijst samen van 128 Belgische modefiguren, van ontwerpers tot make-upartists, van fotografen tot scenografen, van inkopers tot docenten. De jury, dat was de sector zelf. We stuurden een enquête naar modeprofessionals, want wie kent de sector beter dan de mode-experts zelf? De respons op onze enquête bedroeg zestig procent.

We vroegen de professionals hun persoonlijke top drie aan te vinken in de lijst. Ontbrak er een naam? Dan konden ze die aanvullen en opnemen in hun top drie. Hieronder presenteren we u de dertig namen die het hoogst geëindigd zijn.

1. Raf Simons

2. Dries Van Noten

3. Martin Margiela

4. Peter Philips

5. Anne Chapelle

6. Walter Van Beirendonck

7. Olivier Rizzo

8. Haider Ackermann

9. Etienne Russo

10. Tiany Kiriloff

11. Luc Dheedene

12. Ann Demeulemeester

13. Laetitia Crahay

14. Ilja De Weerdt

15. Tom Van Dorpe

16. Christian Wijnants

17. Bob Verhelst

18. Diane Von Fürstenberg

19. Linda Loppa

20. Ilse Cornelissens en Tim van Geloven (Graanmarkt 13)

21. Christian Salez

22. AF Vandevorst

23. Willy Vandeperre

24. Marc Dochez

25. Lieve Gerrits

26. J-P Lespagnard

27. Geert Bruloot en Eddy Michiels (Cocodrillo)

28. Sonja Noël

29. Kris Van Assche

30. Marc Gysemans

Uiteraard is deze top dertig een momentopname. Net als de modetrends zelf zijn ‘macht’ en ‘groot’ relatieve begrippen die in golven evolueren. Onze enquête is een ode aan iedereen die rimpelingen veroorzaakt in de sector, zowel vanuit de schaduw als in de spotlights.

Ellen De Wolf & Elke Lahousse

Ontdek deze week in Knack Weekend Mode dit is Belgisch interviews met enkele mensen uit deze top dertig, waaronder een exclusief gesprek met de voortrekker van de lijst: Raf Simons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content