Thomas Burberry (° 1835, Surrey, UK) deelt samen met Aquascutum en Mackintosh de eer de uitvinder te zijn van de regenjas. Na veel experimenten met katoen, maakte Burberry een zeer dicht geweven stof waar geen regen doorheen kon. Hij noemde ze ‘gabardine’. In 1902 legde hij garbardine vast als merk en in 1909 werd de naam ‘Burberry’ geregistreerd.

Het model van Burberry voor de militaire jas werd de trenchcoat, genoemd naar de loopgraven of trenches van de eerste wereldoorlog waar zovele Britse soldaten het leven lieten. Na de oorlog werd de eerbiedwaardige trenchcoat een klassieker, zowel voor mannen als voor vrouwen. De schouderpatten (om een verrekijker aan te bevestigen) bleven. Ook de metalen ringen die eerst dienden om gamellen en granaten aan te hangen waren puur decoratief geworden. In de jaren ’20 introduceerde Burberry zijn bekende ruit, vanaf toen hét herkenningspunt. Thomas stierf in 1926.

Met Rose Marie Bravo aan het hoofd werd Burberry in 1997 terug een wereldwijde rage. Zij haalde ontwerper Roberto Menichetti binnen om leuke geruite spullen voor jonge vrouwen te bedenken. Toen Kate Moss zeven jaar geleden in een bikini van Burberry poseerde, was het hek van de dam. De gemiddelde leeftijd van het cliënteel daalde in een klap met 30 jaar. De ruitjesbikini’s, bloezen, tassen, hoeden en bandana’s verkochten zo goed dat het bedrijf in 2001 de hoogste winstcijfers in zijn honderdjarig bestaan kon aankondigen. In 2002 ging het op de beurs.

Burberry werkt sinds 2001 samen met ontwerper Christopher Bailey. Rose Marie Bravo werd begin 2006 opgevolgd door de 46-jarige New Yorkse Angela Ahrendts. In datzelfde jaar vierde het merk zijn 150-jarig bestaan. (GT)

www.burberry.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content