Azzedine Alaïa

De in 1939 in Tunesië geboren en in Parijs levende couturier Azzedine Alaïa is een van de belangrijkste en meest bewonderde figuren in de modewereld. Tijdens zijn studie sculptuur raakt hij gefascineerd door mode en kopieert zijn favoriete ontwerpers Madeleine Vionnet en Balenciaga.


In 1957 zet hij in Parijs zijn eerste stapjes als ontwerper. Na vijf dagen bij Dior, vertrekt hij voor twee seizoenen naar Guy Laroche. Daarna gaat hij naar Thierry Mugler tot in de late jaren ’70. In 1980 lanceert hij zijn eerste collectie met het Alaïa-label. Na de show doet de Belgische trendspotter Brigitte Jeurissen enthousiast haar eerste bestelling voor haar zaak in Hasselt. In 1988 heeft hij boetieks in Beverly Hills, New York en Parijs. Enkele jaren geleden wijdde het Hasselts modemuseum een maandenlange expositie aan Alaïa.


Zijn prachtige strakke japonnen – het handelsmerk van de Alaïa chic – tooiden de verleidelijkste en aantrekkelijkste vrouwen ter wereld, onder wie Grace Jones en Madonna. Voor Tina Turner ontwierp hij in 1985 de gouden pareljurk voor haar grote ‘Private Dancer’ comeback. Naomi Campbell en Cindy Crawford defileerden in het begin van hun carrière haast gratis, in ruil voor kleren.


Alaïa’s stijl is erg herkenbaar. In leder, viscose of breiwerk: zijn silhouetten zijn supervrouwelijk, de kleuren veelal donker en de ontwerpen uitgewerkt in ongebruikelijke technieken en materialen. Zo is hij praktisch de uitvinder van het stretch mini jurkje, de lycra wielerbroeken en de bodysuit.


In 2000 neemt het modehuis Prada Alaïa’s label over, maar Azzedine bleef er hoofdontwerper. Dankzij groeiend succes kan hij in 2007 zijn kledingsmerk terugkopen, maar de schoenen- en lederwarencollecties blijven wel in handen van de Prada-groep.
Azzedine Alaïa’s ontwerpen worden gedragen door onder meer Victoria Beckham, Michelle Obama en Carla Bruni. (GT)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content