Modieus naar de maan: astronauten van Artemis 3 krijgen ruimtepakken van Prada
In september 2026 staat er een maanmissie gepland. De pakken die de astronauten van Artemis 3 zullen dragen werden voorgesteld in modestad Milaan, tijdens het Internationaal Astronautisch Congres. Het Amerikaanse bedrijf Axiom Space sloeg de handen in elkaar met het Italiaanse modehuis voor het ontwerp.
Het is al geleden van het Apollo-programma dat de NASA nog eens mensen naar de maan heeft gestuurd. Sinds 1972 heeft niemand er voet aan grond gezet, maar de volgende missie zou alvast in stijl moeten verlopen. Het ontwerp van de pakken is immers toevertrouwd aan het Amerikaanse bedrijf Axiom Space, dat hulp krijgt van het Italiaanse modemerk Prada.
De ingenieurs klopten aan bij Prada omwille van hun uitgebreide kennis en ervaring met materialen en productieprocessen.
Uniseks
Het ruimtepak is net zoals vroeger grotendeels wit. Daarnaast heeft het grijze en rode strepen, een knipoog naar het sportieve submerk van Prada Linea Rossa. Het is een verwijzing naar het ontwerp van het Italiaanse zeiljacht Luna Rossa, dat deelnam aan de America’s Cup.
‘Hoewel het niet revolutionair is, biedt het pak een maximaal comfort voor de astronauten’, zegt Matt Ondler van Axiom Space. ‘Er zijn op maat gemaakte handschoenen en laarzen die bestand zijn tegen extreme temperaturen. Het model is uniseks, want Artemis 3 zal de eerste vrouw naar de maan brengen.’
Het pak is zo ontworpen dat het extreme temperaturen aan de zuidpool van de maan kan weerstaan en minstens twee uur lang de koudste temperaturen in de permanent schaduwrijke gebieden verdraagt. Astronauten zullen minstens acht uur ruimtewandelingen kunnen maken.
Mensen op de maan
Een van de missies die NASA wil ondernemen in 2026, is proberen om waterkraters te ontdekken op de zuidpool van de maan. Tot nu toe zijn amper vijf landen – de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China, India en Japan – erin geslaagd een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Alleen de Verenigde Staten hebben ooit mensen naar de maan gestuurd.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier