Een gezandstraalde jeans met vintage look kan dan misschien wel cool lijken. Wie ethisch verantwoorde kleren wil dragen, koopt ze beter niet. Solidariteitscommité Zandstralers, de Internationale Schone Kleren Campagne en het Internationaal Rightsforum (V.S.) roepen jeansmerken op geen gezandstraalde jeans meer te verkopen. Het zandstraalproductieproces zou de gezondheid van de operators en arbeiders in gevaar brengen.

Destroyed denim: jeans met slijtageplekken, perfect uitgebalanceerde rafels en de occasionele scheur hier en daar, zijn helemaal in. Wat de meeste liefhebbers van de beruchte worn look echter niet weten is dat de productie van deze jeans enorm belastend is voor milieu en gezondheid.

Om het populaire versleten jeans uitzicht te bewerkstelligen wordt gebruik gemaakt van de zandstraalmethode, die er als enige voor kan zorgen dat slechts bepaalde delen van het model afgebleekt worden. Een jeans vervaardigd via de zandstraalmethode kan gemakkelijk voor 100 euro meer de deur uitgaan dan een model dat deze eindbewerking niet heeft ondergaan. Tijdens deze zandstraalproductie komt echter een gevaarlijke hoeveelheid silicium vrij, waardoor het risico op gezondheidsschade bij de arbeiders betrokken in het productieproces aanzienlijk hoog ligt. Talrijke gevallen van arbeiders die een acute vorm van longstof opliepen en aan de gevolgen daarvan overleden zijn reeds bekend.

Daarom eisen verschillende ecologische organisaties samen met vakbonden en arbeidsrechtenngo's nu dat de productie van gezandstraalde jeans integraal wordt stopgezet. Verschillende grote labels en modeketens, waaronder H&M en Levi Strauss & Co, lieten al weten definitief te stoppen met de verkoop van gezandstraalde producten, en roepen andere kledinggiganten op hetzelfde te doen.

Hanne Vlogaert

Een gezandstraalde jeans met vintage look kan dan misschien wel cool lijken. Wie ethisch verantwoorde kleren wil dragen, koopt ze beter niet. Solidariteitscommité Zandstralers, de Internationale Schone Kleren Campagne en het Internationaal Rightsforum (V.S.) roepen jeansmerken op geen gezandstraalde jeans meer te verkopen. Het zandstraalproductieproces zou de gezondheid van de operators en arbeiders in gevaar brengen. Destroyed denim: jeans met slijtageplekken, perfect uitgebalanceerde rafels en de occasionele scheur hier en daar, zijn helemaal in. Wat de meeste liefhebbers van de beruchte worn look echter niet weten is dat de productie van deze jeans enorm belastend is voor milieu en gezondheid. Om het populaire versleten jeans uitzicht te bewerkstelligen wordt gebruik gemaakt van de zandstraalmethode, die er als enige voor kan zorgen dat slechts bepaalde delen van het model afgebleekt worden. Een jeans vervaardigd via de zandstraalmethode kan gemakkelijk voor 100 euro meer de deur uitgaan dan een model dat deze eindbewerking niet heeft ondergaan. Tijdens deze zandstraalproductie komt echter een gevaarlijke hoeveelheid silicium vrij, waardoor het risico op gezondheidsschade bij de arbeiders betrokken in het productieproces aanzienlijk hoog ligt. Talrijke gevallen van arbeiders die een acute vorm van longstof opliepen en aan de gevolgen daarvan overleden zijn reeds bekend. Daarom eisen verschillende ecologische organisaties samen met vakbonden en arbeidsrechtenngo's nu dat de productie van gezandstraalde jeans integraal wordt stopgezet. Verschillende grote labels en modeketens, waaronder H&M en Levi Strauss & Co, lieten al weten definitief te stoppen met de verkoop van gezandstraalde producten, en roepen andere kledinggiganten op hetzelfde te doen. Hanne Vlogaert