In Parijs gaat op 11 maart de eerste grote retrospectieve over het integrale werk van Yves Saint Laurent van start. Een overzicht van veertig jaar creaties -van 1962 to 2000- wordt dan ondergebracht in het Petit Palais.

De tentoonstelling geniet de bescherming van première dame Carla Bruni-Sarkozy en is mee georganiseerd door de Stichting
van Pierre Bergé, de weduwnaar van Yves Saint Laurent. Het wordt dan ook een echte hommage aan de grootste ontwerper van de tweede helft van de twintigste eeuw, die in juni 2008 overleed. Aan de hand van meer dan 300 creaties, ontwerpen, documenten en films wordt zijn rijkgevulde carrière in beeld gebracht.

De Franse couturier gaf de garderobe van de vrouw een grondige opfrisbeurt door te gaan lenen uit de mannenkledingkast. Zo introduceerde hij de smoking, het broekpak en het Sahara-jasje voor vrouwen. Op die manier droeg hij de machtsattributen van de ene op de andere sexe over. Verder liet hij zich opmerken met collecties die geïnspireerd waren door de straat (collectie Scandale 1971), zijn imaginaire reizen (Rusland, China, India, Spanje, Japan, Afrika en Marokko) of zijn grote liefde voor kunst (Mondriaan, Picasso, Matisse en Van Gogh).

De retrospectieve loopt nog tot 29 augustus.

Ann Heylens.

Het recentse defilé van modehuis Yves Saint Laurent ziet u op Catwalk Weekend.

In Parijs gaat op 11 maart de eerste grote retrospectieve over het integrale werk van Yves Saint Laurent van start. Een overzicht van veertig jaar creaties -van 1962 to 2000- wordt dan ondergebracht in het Petit Palais. De tentoonstelling geniet de bescherming van première dame Carla Bruni-Sarkozy en is mee georganiseerd door de Stichting van Pierre Bergé, de weduwnaar van Yves Saint Laurent. Het wordt dan ook een echte hommage aan de grootste ontwerper van de tweede helft van de twintigste eeuw, die in juni 2008 overleed. Aan de hand van meer dan 300 creaties, ontwerpen, documenten en films wordt zijn rijkgevulde carrière in beeld gebracht. De Franse couturier gaf de garderobe van de vrouw een grondige opfrisbeurt door te gaan lenen uit de mannenkledingkast. Zo introduceerde hij de smoking, het broekpak en het Sahara-jasje voor vrouwen. Op die manier droeg hij de machtsattributen van de ene op de andere sexe over. Verder liet hij zich opmerken met collecties die geïnspireerd waren door de straat (collectie Scandale 1971), zijn imaginaire reizen (Rusland, China, India, Spanje, Japan, Afrika en Marokko) of zijn grote liefde voor kunst (Mondriaan, Picasso, Matisse en Van Gogh). De retrospectieve loopt nog tot 29 augustus. Ann Heylens. Het recentse defilé van modehuis Yves Saint Laurent ziet u op Catwalk Weekend.