VERSCHEIDENHEID TROEF

De zoutvlakte Uyuni in Bolivia. © DAVID MERCADO / REUTERS

Van het noorderlicht genieten in Finland, een tocht met de hondenslee maken in Frankrijk of overnachten in een iglo in Oostenrijk : het aanbod aan zon- en sneeuwvakanties is tegenwoordig onuitputtelijk. Wij selecteerden er een aantal met uiteenlopende activiteiten in diverse windrichtingen.

COMBINATIEREIZEN IN SRI LANKA EN PANAMA

Midden in de winter moeten we verder reizen om van warm weer te genieten. Maar het is zonde om ver te vliegen en niets van het land te zien. Een strandvakantie gecombineerd met excursies biedt dan uitkomst. Fox Vakanties stelde een reis van zes dagen naar Sri Lanka samen waarbij u in vier verschillende badplaatsen verblijft. Bij de reis zijn een stadstour door de hoofdstad Colombo, het visserplaatsje Negombo, de historische stad Galle en een bezoek aan een zeeschildpaddenopvangcentrum inbegrepen. Optioneel kunt u nog onder meer het olifantenweeshuis in Pinnawela bezoeken. U verblijft in hotels die vlakbij de oceaan liggen. Op basis van halfpension betaalt u voor deze reis, inclusief vlucht, vanaf 1849 euro per persoon. De reis kan verlengd worden met een paar dagen strand.

Helemaal de andere kant uit, kunt u met Thika Travel een combinatiereis natuur en strand maken in het nog onbekende Panama. Omdat Panama tussen de Caribische Zee en de Pacifische Oceaan ligt, is er een enorme keuze aan stranden. De reis begint in Panama-Stad waar u in de koloniale wijk overnacht. Daarna trekt u naar het plaatsje Boquete dat verscholen ligt tussen de koffieplantages. Met uw huurauto kunt u de omgeving verkennen en bijvoorbeeld de Volcán Barú bezoeken, een uitgedoofde vulkaan en de hoogste berg in het land. De laatste vier dagen brengt u door aan de Caribische kust.

Vanaf 3650 euro per persoon, inclusief vluchten, vervoer, maaltijden en overnachtingen. De reis kan gecombineerd worden met een tour door Costa Rica.

Info : www.foxvakanties.be en www.thikatravel.com

ACTIEVE ZONVAKANTIE VAN CURAÇAO TOT NIEUW-ZEELAND

Zin in een sportieve vakantie, maar u houdt niet van winter-sport ? Dan is een individuele tiendaagse fietstrektocht op Curaçao en Bonaire van Eigen-Wijze Reizen misschien iets voor u. U fietst tussen de dertig en zestig kilometer per dag zodat er genoeg tijd overblijft om de flamingo’s in het Gotomeer of de roze zoutpannen op Bonaire te bekijken. U kunt deze reis ver-lengen met sportieve activiteiten zoals duiken, snorkelen of windsurfen. Voor de reis betaalt u vanaf 2090 euro per persoon, inclusief vluchten, transfers, overnachtingen, huurfiets, bagagevervoer en maaltijden.

Ook ideaal voor een actieve vakantie zijn Australië en Nieuw-Zeeland. Touroperator Travel Essence is gespecialiseerd in reizen naar die twee landen en helpt toeristen bij het samen-stellen van een eigen pakket met groepsexcursies. Denk aan zwemmen met dolfijnen, een kanotocht langs de kust, een safari in het ruige binnenland of een trektocht met een Maori- gids door het regenwoud van Nieuw-Zeeland. Voor een actieve rondreis van vier weken door Nieuw-Zeeland, inclusief vluchten, huurauto, overnach-tingen en activiteiten betaalt u vanaf 4485 euro per persoon.

Info : www.eigenwijzereizen.nl en www.travelessence.nl

RONDREIZEN IN ETHIOPIË, VIETNAM EN ZUID-AMERIKA

In sommige landen is het in de zomer te warm om rond te trekken. Een van die landen is Ethiopië. Asteria Expedi- tions heeft er een mooie elfdaagse groepsreis rond het thema ‘bakermat van de christelijke beschaving’ samengesteld. U bezoekt onder andere de hoofdstad Addis Abeba, de vroegere keizerlijke hoofdstad Gondar, de stad Axum, waar de Ethiopische beschaving ontstond, en de in de rotsen uitgehouwen kerken in Lalibela. Deze rondreis kan verlengd worden met een vijfdaagse tour door de Omo-vallei. Voor de elfdaagse reis, inclusief vluchten, overnachtingen, vervoer, excursies en maaltijden betaalt u vanaf 3500 euro per persoon.

Ook Vietnam bezoekt u best tijdens onze wintermaanden en dat kan met reisorganisatie Anders dan anders. Zoals de naam al zegt, zorgt deze touroperator voor originele excursies. Zo maakt u een cruise in een Chinese jonk door de Halong-baai en een driedaagse bergstammentocht. De prijs voor deze geheel verzorgde zeventiendaagse rondreis begint vanaf 4475 euro per persoon. Verlenging met een strandverblijf is mogelijk.

Een derde suggestie is een trektocht door Zuid-Amerika. Met Vreemde Kontinenten reist u vijftien dagen lang in groep door dit woeste gebied. U bezoekt onder andere de Atacamawoestijn in Chili, de zoutvlakte Uyuni in Bolivia en de grillige rotsformaties rond het Argentijnse Salta. Voor deze reis, inclusief overnachtingen, maaltijden, excursies met gids en transport, maar zonder vlucht betaalt u vanaf 2500 euro per persoon.

www.asteriaexpeditions.be www.andersdananders.be www.vreemdekontinenten.be

ALL-IN-STRANDVAKANTIE THAILAND EN DE CANARISCHE EILANDEN

Wilt u tijdens uw wintervakantie zoveel mogelijk van de zon genieten, dan is een all-inclusive-vakantie ideaal. En wie weet beter hoe de perfecte all-in eruitziet dan de bedenker Club Med? Club Med is in de hele wereld te vinden, maar in de winter is Thailand een heerlijke bestemming. Op het eiland Phuket ligt Resort Phuket direct aan zee. U kan sporten als golfen, duiken en zwemmen combineren met uw strand-vakantie. Deelnemen aan excur-sies of Bangkok bezoeken kan ook. Voor een all-inverblijf van een week, inclusief transfer naar de luchthaven, maar zonder vlucht, betaalt u per volwassene vanaf 996 euro.

De Canarische Eilanden zijn, dankzij de milde winters, een geliefde overwinteringsplaats. Jetair heeft verschillende all-in- reizen naar Tenerife in de aan-bieding. In Costa Edeje in het zuiden van het eiland kunt u een week all-inverblijven in Hotel Meliá Jardines del Teide vanaf 839 euro per persoon, vlucht en vervoer inbegrepen. Het hotel ligt in het centrum van Costa Adeje op achthonderd meter van het strand. Qua faciliteiten zijn er onder andere twee zwembaden, een kinder- bad, zonneterrassen en een speeltuin.

Info : www.clubmed.be en www.jetair.be

AVONTURENWEEK IN ZWEEDS LAPLAND EN FINLAND

Laplandreizen organiseert een avonturenweek in Zweeds Lapland. U verblijft in Camp Ripan vlakbij de stad Kiruna. Een week lang waagt u zich aan winterse activiteiten zoals huskyrijden, sneeuwscooteren en langlaufen, maar u bezoekt ook de ijzermijnen in Kiruna. Om van het noorderlicht te genieten, brengt u een nacht door in het Abisko Sky Station. De reis kost 1890 euro per persoon op basis van een vierpersoonsblokhut in halfpension.

SNP natuurreizen brengt u dan weer naar het Oulanka-natuurpark in Finland. Dat park ligt net onder de poolcirkel, een gebied van besneeuwde oerbossen en bevroren meren. Op het programma staan een sneeuwschoenwandeling en een langlauftocht. Voorts kunt u kiezen uit excursies als het bouwen van een iglo, een sledetocht met husky’s, een bezoek aan een rendierenfarm of ijsklimmen. De prijs voor deze achtdaagse reis bedraagt 800 euro, exclusief vliegreis en optionele excursies.

Info : www.snp.nl en www.laplandreizen.be

SHORTSKI IN OOSTENRIJK EN FRANKRIJK

Skiliefhebbers kiezen de laatste jaren vaak voor enkele korte skivakanties in plaats van één lange. Sunweb biedt zo’n shortskivakantie aan in Oostenrijk. De luxe Alpenchalets Flachauer Gutshof liggen in het gemakkelijk te bereiken dorpje Flachau. Vanuit uw chalet staat u meteen op de piste en na het skiën komt u tot rust in uw eigen, individuele sauna. De prijs voor een shortski van vier dagen met logies en eigen vervoer varieert volgens de periode en bedraagt bijvoorbeeld 809 euro in de krokusvakantie.

Ook Neckermann heeft verschillende shortski’s in het assortiment, zoals een korte skivakantie naar Val Thorens in het Franse skigebied Les Trois Vallées, het bekende skigebied in Frankrijk. U verblijft in het gloednieuwe vijfsterren-hotel Koh-I Nor dat direct aan de piste ligt. Het heeft een groot wellnesscentrum, een uitstekend restaurant en een panoramisch terras. Voor een verblijf van vier nachten in halfpension betaalt u tussen de 500 en 1000 euro. Neckermann zet in de winter een skibus in die vanuit diverse plaatsen in België naar onder andere Val Thorens rijdt. Per persoon betaalt u voor een retourticket vanaf 119 euro.

Info : wintersport.sunweb.be en www.neckermann.be

SKIËN EN WELLNESS IN FRANKRIJK EN OOSTENRIJK

All-invakanties zijn zowel populair in de zomer als in de winter. Twee voorbeelden. Met Thomas Cook kunt u een week all-in verblijven in Hotel Le Viking in Les Portes du Soleil in Frankrijk, een van de grootste skigebieden ter wereld. Het hotel ligt direct aan de pistes en is enkel te bereiken met een cabinelift. Voor een all-invakantie van een week betaalt u, afhankelijk van de periode, vanaf 600 euro per persoon met eigen vervoer.

Sunjets heeft het Sport-Vital-Hotel Central in het Oostenrijkse Zillertal in zijn portefeuille, goed voor vier sterren. Dit in het centrum van Lanersbach gelegen hotel staat bekend om de goede keuken en de prachtige wellnessafdeling. Voor vakantiegangers die eens iets anders willen dan skiën is dit daarom een fijn hotel. Voor een all-inverblijf betaalt u ongeveer 90 euro per persoon per nacht.

Info : www.sunjets.be en www.thomascook.be/ski

DOOR MAAIKE SCHWERING

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content