Raad de modernist

Achille Castiglioni © Fondazione Achille Castiglioni- H.Findletar

Ze zijn geboren en getogen in Milaan, waren bevriend en even collega’s, ontwierpen zowel huizen als meubels en zetten daarmee de (Italiaanse) designwereld op zijn kop. Toch vallen ze niet over dezelfde kam te scheren. Wie ontwierp wat?

A Achille Castiglioni (1918 – 2002)

Samen met zijn broer Pier Giacomo startte Achille Castiglioni zijn studio in Milaan in 1944. Hij was een inventieve, speelse designer die vaak een humoristische kijk had op alledaagse items. Zijn ontwerpen werden vaak gekopieerd, maar dat kon hem niet deren. In zijn ogen was na-apen namelijk een vorm van bewondering. De vele editeurs voor wie hij tekende vonden dat waarschijnlijk minder prettig.

Castiglioni zou dit jaar 100 zijn geworden. Om zijn oeuvre levend te houden, besloot zijn dochter Giovanna zijn studio in Milaan open te stellen als museum en de wereld rond te reizen om lezingen te geven. Op 25 en 26/10 is ze als lector te gast bij ’t Casteelken, dat ook een tentoonstelling aan Castiglioni zal wijden. Casteelken.be

B Luigi Caccia Dominioni (1913 – 2016)

Caccia Dominioni was een gereserveerde, aristocratische, maar ook plichtsbewuste man. Hij zag design, stedenbouw en architectuur als met elkaar vervlochten vakgebieden waarmee hij de levenskwaliteit van de middenklasse kon verbeteren. Om vrij te kunnen experimenteren met vormen en materialen richtte hij in 1947 Azucena op, een productiebedrijf waarvoor hij allerhande objecten ontwierp. Van openbaar plein tot residentiële woontorens of lamp, elk ontwerp beschouwde hij als een architecturaal project. Sober en industrieel, maar ook uitdagend voor zijn tijd.

B&B Italia brengt in primeur een exclusieve selectie van Caccia Dominioni’s 20 meest iconische ontwerpen uit. Meer info: bebitalia.com

Oplossingen: 1B Monachella staanlamp, 2A Arco lamp – Flos, 3A Schakelaar ontworpen in 1968, 4B Nonaro zetel, 5B Fascia Specchiata tafel, 6A Scrittarello – DePadova, 7A Mezzadro stool – Zanotta, 8B Base Gisa tafellamp. Alles bij B&B Italia.

Luigi Caccia Dominioni
Luigi Caccia Dominioni
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content