HUISJE, TUINTJE, EIGEN BIERTJE

André Janssens : "We verbouwen zelf tarwe, haver, gerst en hop, waarvan we onze biertjes maken." © GUY KOKKEN

Bier drink je met verstand, maar microbrouwen doe je met je hart. En niet om rijk van te worden. Drie Vlaamse ‘craft brewers’ over hun unieke huis-, tuin- en keukenbrouwsels.

HOF TEN DORMAAL IN TILDONK

Deze Tildonkse hoevebrouwerij is bekend tot in de VS. André Janssens en zijn zonen Dries en Jef experimenteren er met zure bieren, witloof en rijping op eiken vaten.

De bierroeping : “Ik had een boekhoudkantoor met negen man in dienst. Maar na een hersenbloeding en burn-out, stuurde mijn vrouw me een half jaar naar de VS. Om mezelf terug te vinden, al vond ik er in de eerste plaats mijn brouwketels. Een craft brewer had zijn compleet nieuwe installatie nooit opgestart, wegens een brand”, vertelt André Janssens. “Ik dacht : als een trappistenpater honderd jaar kan worden zonder hard te werken, dan moet ik dat ook kunnen. Een stressloos brouwersbestaan zag ik wel zitten. Had ik geweten dat er zoveel poetswerk bij kwam kijken, was ik er nooit aan begonnen. How to-boeken heb ik nooit gelezen. Maar gelukkig stootte ik op een goede leermeester : brouwer Peter Kindts.”

De ontnuchtering : “Bij Hof ten Dormaal produceerden we tot nu toe jaarlijks zo’n duizend hectoliter. Dit jaar wou ik dat verdubbelen, maar op 6 januari 2015 is onze bottelarij afgebrand. Er stond net een grote voorraad klaar om naar Amerika te verschepen. Een serieuze opdoffer, maar we geven niet op. In afwachting van een nieuwe installatie, brouw ik nu even op verplaatsing. Dankzij een crowdfundingactie krijgen we wellicht een extra duwtje in de rug.”

De bierkaart : “Op het zoveelste biertje van een microbrouwer zit niemand nog te wachten. Dat besefte ik snel. Story telling is tegenwoordig belangrijker dan wat in het bierglas zit. Wit Goud, het eerste witloofbier ter wereld, is bijvoorbeeld gemaakt met de helft hop en de helft witloofwortels. Allebei van eigen kweek, dus elke oogst en elk brouwsel smaakt anders. We laten onze oak aged brews soms zeven maanden rijpen op oude eiken vaten, afkomstig van whisky-, madera-, armagnac-, grappa- of sherryhuizen. De smaken in het vat komen in het limited edition-bier terecht. Nu zijn zure bieren onze nieuwe dada. De Zure van Tildonk is bijvoorbeeld in de States en Scandinavië een hit. Mijn laatste creatie heet Politician : een bier met een zeer bloemige geur, maar met een zeer bittere smaak. Omdat sommige politici de bittere waarheid al eens durven verbloemen. En momenteel werk ik nog aan een biertrio rond Het Huwelijk. Het eerste biertje is aantrekkelijk en frivool. Het tweede is een moeilijk bier met laag alcoholpercentage. En het derde is explosief en zuur : een vechtscheiding. Je ziet het, ideeën genoeg. Er onze boterham mee verdienen is een andere zaak. We zijn een familiebedrijf, we moeten er met drie van kunnen leven.”

De bierethiek : “Op onze hoeve verbouwen we zelf tarwe, haver, gerst, spelt en hop. Daarmee brouwen we nu al vijf jaar bier. Het brouwafval fungeert als veevoeder : een gesloten kringloop dus. Het water komt uit de grond, het wordt niet compleet gefilterd zoals bij de grote brouwerijen. Onze eigen hop telen kost ons meer dan hop invoeren, maar we willen zo lokaal mogelijk blijven. Mijn zoon Dries oogst de hop zelfs nog regelmatig met zijn Brabants trekpaard, mijn andere zoon Jef helpt mij in de brouwerij.”

De toogpraat : “Bier is om zat te worden, wijn is om te feesten, denken veel mensen. Een grote misvatting. Goed bier is helemaal niet goedkoper dan goede wijn. België is het land van de bierkenners, denken we nog altijd. Maar Amerika haalt ons zeer snel in. Elke anderhalve dag komt daar een microbrouwerij bij. Haast elke craft brewer is daar een hippe dertiger met een baard en tattoo sleeves. De bier-scène leeft er enorm. Wij Belgen staan er bekend als traditionele brouwers ; Amerikaanse, Nederlandse en Scandinavische artisanale brouwers zijn veel vernieuwender. Met Hof ten Dormaal wil ik mee op die kar springen. Daarom wil ik op 24 en 25 mei mijn eerste bierbeurs organiseren, met twaalf buitenlandse brouwers. Die komen er allemaal spreken over innovatie.”

www.hoftendormaal.com

TEKST THIJS DEMEULEMEESTER & FOTO’S GUY KOKKEN

“België is het land van de bierkenners, denken we nog altijd. Maar Amerika haalt ons zeer snel in”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content