HET BAL VAN DE BOUWVAL

MAZEL TOV

Hét uitgaansfenomeen in Boedapest zijn de zogeheten ruin pubs. Ondergebracht in vervallen en leegstaande gebouwen, en ingericht met afgedankte meubels en kunstvoorwerpen.

De romkocsma, Hongaars voor ruin pubs, zijn rond de eeuwwisseling ontstaan in de historische Joodse wijk. “Een buurt die veel vervallen huizen telt”, zegt Attila Höfle, die alternatieve tours langs het fenomeen organiseert. Hij vertelt over de geschiedenis en cultuur van de ruin pubs. “Investeerders dachten goede zaken te doen door vervallen huizen op te kopen, ze te slopen en er appartementen te bouwen. Maar de plannen werden uitgesteld en heel wat gebouwen bleven leegstaan.” Hier en daar dook een tuincafé op in een verlaten gebouw, en het fenomeen ruin pub brak helemaal door bij de economische crisis in 2008. “Het geld was op, er was geen andere optie dan de plannen te schrappen. De eigenaars begonnen hun gebouwen te verhuren want zij beseften dat een pub beter is dan een leegstaand pand.”

Eerst kwamen de Hongaarse hipsters hier samen, vervolgens de lokale bevolking. Tegenwoordig vinden ook toeristen de weg. Wie tips zoekt voor geheime ruin pubs moet bij Attila aankloppen. Romkocsma mag dan de omvattende term zijn voor zo’n dertig bars in Boedapest, geen enkele ruin pub is hetzelfde. Een vervallen locatie en de kans op sluiting, zijn de twee eigenschappen die hen verbinden.

www.budapestflow.com, www.ruinpubs.com

MAZEL TOV

Locatie : oude rechtbank.

De nieuwkomer bij de ruin pubs onderscheidt zich van de rest. Eigenlijk is dit meer een ruin restaurant, waar humus en falafel centraal staan. Mazel Tov gaat terug naar de roots van de wijk, want alles is er op en top Israëlisch. Het historische gebouw ziet er behoorlijk vervallen uit, maar het interieur is allesbehalve ruined. De meubelen passen perfect samen en de lichtjes hangen symmetrisch naast elkaar. En de properste wc’s van de Joodse wijk zijn naar het schijnt hier te vinden.

www.facebook.com/mazeltovbp

1. SZIMPLA KERT

Locatie : voormalige kachelfabriek en aluminiumbedrijf.

In 2001 was dit de allereerste ruin pub en ondertussen is het de meest iconische van allemaal. In 2012 werd de plek door Lonely Planet uitgeroepen tot de derde beste bar ter wereld.

Er worden vaak concerten met wereldmuziek gegeven. Elke zondag is er een markt met lokale producten. Het eclectische interieur, overspoten met graffiti, is op zich een bezoek waard. Er staat een oude Trabant die omgevormd is tot zitbank, een halve badkuip en aan de muren hangen tv’s en fietsen.

www.szimpla.hu

2. FOGAS HÁZ

Locatie : tandheelkundig lab uit de jaren 1950.

Fogas Ház, Hongaars voor huis der tanden, is nog een authentieke ruin pub. Kunst en cultuur staan hier voorop. Er is een galerij en er worden vaak concerten gegeven en films vertoond. Gewoon een pilsje drinken en wat pingpong spelen kan ook. Het interieur is, zacht uitgedrukt, bijzonder. Aan de ingang lachen een paar lippen en boven de bar hangt een uit de kluiten gewassen tube tandpaste. De binnenplaats, overwoekerd door bomen en onkruid, is het kloppend hart van Fogas Ház.

www.fogashaz.hu

3. ANKER’T

Locatie : voormalige fabriek, gebouwd in 1830.

Valt op door zijn minimalistische interieur. Hier geen graffiti op de muren, maar een grote binnenplaats (800 m²) met stijlvolle parasols en papieren lampionnetjes. Er is een strandje, een bar met cocktails, een kaart met quiches en een grillstand waar bbq-gerechten geserveerd worden. Het Hongaarse Operahuis, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bevindt zich vlak om de hoek.

www.facebook.com/ankertbar

4. DOBOZ

Locatie : ziekenhuis tijdens WO II, later het huis van een rabbi en zijn zeven dochters.

Noemt zichzelf een premium ruin pub. Heeft de charmes van een vervallen gebouw, maar het interieur werd verzorgd door jonge architecten en kunstenaars. De houten King Kong in de boom op de binnenplaats is het meest opvallende kunstobject. Net zoals in een echte club, gelden er huisregels. De dresscode verwacht een nette en verzorgde uitstraling, op slippers ben je hier niet welkom. Foto’s nemen zonder toestemming is niet toegelaten en mensen jonger dan achttien komen er niet in. Op het podium geen lokale bandjes, maar internationale dj’s zoals Sigma.

www.doboz.pm

Door Mirthe Thewissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content