Haar JAAR

21 januari

Gelijke rechten, gelijk loon, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en géén ongewenste sms’en meer: we zijn er nog lang niet, bewijzen deze twaalf geheugensteuntjes uit 2017.

21 januari Vrouwenmarsen

De dag na de inauguratie van Donald Trump komen in Washington een half miljoen mensen op straat voor vrouwen-, mensen- en LGBT-rechten en tegen politiegeweld, discriminatie en racisme. Wereldwijd waren er 673 marsen. Van Brussel tot Bangkok en van Honolulu tot Antarctica, in totaal stapten er bijna 5 miljoen mensen mee.

20 februari

Ingenieur Susan Fowler stapt op bij Uber

Na minder dan een jaar, wegens diep ingebed seksisme. Later volgen er ook onthullingen over Google en andere Silicon Valley- bedrijven.

1 MAART

Lego brengt Women of Nasa uit

Als eerbetoon aan de vrouwelijke wetenschappers. Op 7 maart duikt de Fearless Girl op tegenover de Charging Bull van Wall Street, als pleitbezorgster voor gendergelijkheid.

2 MAART She Decides conferentie

In Brussel komen 50 landen samen om geld in te zamelen voor internationale ngo’s die uit de boot vallen door Trumps Global Gag Rule. Die bepaalt dat er geen geld mag gaan naar organisaties die in het kader van gezondheidszorg informeren over abortus of abortus zelf aanbieden. Daarmee verdwijnt meer dan 3 miljard dollar Amerikaanse hulp, She Decides zamelde 181 miljoen euro in.

15 MEI

De pensioenkloof blijkt immens

De doorsneeloonkloof in de EU is 16%, de pensioenkloof 40%, zo blijkt uit een EU-studie. In België is de loonkloof 7,6%.

6 juni

20 dagen geboorteverlof voor papa’s aub

Dat vragen de Vrouwenraad en de Gezinsbond, en ze beginnen een petitie om steun te vinden.

26 september

Vrouwen achter het stuur…

… eindelijk ook in Saudi- Arabië, en wel vanaf 2018. Vrouwen mochten op 24 september ook al voor het eerst een voetbalstadion binnen, om de 87e verjaardag van het koninkrijk te vieren.

6 oktober

Weg met detampontaks

Vanaf 2018 zal de btw op tampons en maandverband 6% bedragen, in plaats van de 21% luxe-btw tot nu toe.

8 oktober Harvey Weinstein wordt ontslagen

In de NYTimes beschuldigen 5 vrouwen hem van seksuele intimidatie, er volgen nog tientallen aanklachten. Uma Thurman in een Instagram-post: “Ik ben blij dat het traag gaat. Je verdient geen kogel.”

Onder andere dankzij de hashtag #metoo volgt een wereldwijde tsunami aan klachten over grensoverschrijdend gedrag.

2 november

De 31e plaats

Daar staat België op de gender- gelijkheidsindex van het World Economic Forum. In 2013 was dat nog de 11e plaats. Oorzaken? De loonkloof, de amper 38% vrouwelijke parlementsleden en 23% vrouwelijke ministers. We moeten heel Scandinavië, maar ook Rwanda en Nicaragua, laten voorgaan.

9 NOVEMBER

Bart De Pauw weg bij de VRT

Waarna er een verhitte discussie ontstaat over wat nu precies grens- overschrijdend gedrag is. Sven Gatz lanceert een onderzoek naar de toestand in de cultuur- en mediasector.

25 november

Verziekt door seksisme

Dat is Frankrijk volgens president Macron, in zijn speech op de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook in België kreeg één vrouw op de zeven in de loop van de voorbije 12 maanden te maken met minstens één daad van geweld door haar (ex-)partner.

1 MAART
1 MAART
1 MAART
1 MAART
15 MEI
15 MEI© Getty Images/iStockphoto
26 september
26 september
6 oktober
6 oktober© Getty Images/iStockphoto
8 oktober
8 oktober© GETTY IMAGES
9 NOVEMBER
9 NOVEMBER© BELGA
25 november
25 november© GETTY IMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content