Deze zoetzure pruimen zijn heerlijk als dessert, maar doen het ook goed als ontbijt. Je kunt alle soorten pruimen gebruiken, maar ik houd van de rode variant omdat die dieprood sap oplevert dat mooi afsteekt tegen de witte yoghurt. Als je nog meer wilt experimenteren ...

Deze zoetzure pruimen zijn heerlijk als dessert, maar doen het ook goed als ontbijt. Je kunt alle soorten pruimen gebruiken, maar ik houd van de rode variant omdat die dieprood sap oplevert dat mooi afsteekt tegen de witte yoghurt. Als je nog meer wilt experimenteren met in de oven gebakken fruit, probeer dit recept dan ook eens met vijgen, druiven of abrikozen. Je kunt dan variëren met specerijen: denk aan een kaneelstok, wat venkelzaad of enkele lavendelbloemetjes.Ingrediënten voor 4 personen: Voor de gebakken pruimen: 500 g (rode) pruimen (deze mogen nog wat stevig zijn) 2 stukken steranijs 2 el honing 2 el appelciderazijn Voor de tahinyoghurt: 400 g (plantaardige) yoghurt 4 el lopende tahin (bijvoorbeeld van het merk Al Arz, dat je in de meeste supermarkten vindt) Voor de afwerking: 2 el pistachenoten, gehakt Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de pruimen en haal de pit eruit. Schik ze in een klein bakblik (ze mogen een beetje op elkaar liggen). Meng de honing met de azijn en steranijs en sprenkel dit over de pruimen. Zet in de oven en laat 20 à 25 minuten roosteren tot de pruimen hun sap loslaten en zacht zijn geworden. Meng intussen de yoghurt met de tahin en roer tot een mooi geheel. Doe in elk kommetje een schep van de tahinyoghurt, een royale lepel gebakken pruimen (mét sap) en werk af met de pistachenoten.