Wanneer je op de bonnefooi een restaurant binnenwandelt, is de kans klein dat je lekker eet. Door die ervaring stapten wij zonder verwachtingen binnen in A la Folie, een modieus eethuisje in de enigszins verloederde Spoormakersstraat. Vroeger bevonden zich in de straat achter de Brusselse Grote Markt artistieke snuisterwinkeltjes met kunst en boeken. Stap voor stap is er, net zoals in de aanpalende Kaasmarkt, een monocultuur aan horecagelegenheden van minder allo...

Wanneer je op de bonnefooi een restaurant binnenwandelt, is de kans klein dat je lekker eet. Door die ervaring stapten wij zonder verwachtingen binnen in A la Folie, een modieus eethuisje in de enigszins verloederde Spoormakersstraat. Vroeger bevonden zich in de straat achter de Brusselse Grote Markt artistieke snuisterwinkeltjes met kunst en boeken. Stap voor stap is er, net zoals in de aanpalende Kaasmarkt, een monocultuur aan horecagelegenheden van minder allooi ontstaan. A la Folie ligt twee huizen naast De Dolle Mol, het Vlaamse cultuurcafé dat zijn gloriedagen beleefde in de hippietijd. De tedere anarchist Herman J. Claeys stond er achter de bar en droeg met een witteke aan de lippen het provogedachtegoed uit. Marcel van Maele stond er in adamskostuum met een glas bier in de hand voor de bar, tot de politie de naakte woordkunstenaar kwam halen en van Maele werd opgeborgen in een psychiatrische inrichting. Vandaag komt de Spoormakersstraat nog alleen 's avonds tot leven. Dan gaat A la Folie ook open. Wij troffen een knusse, ietwat nostalgische kaarslichtambiance en een gemengd publiek van alle leeftijden. De gerechten op de spijskaart dragen het parfum van de Méditerranée : zeebarbeel met raketsla, rundcarpaccio met krullen ganzenlever enz. Het marktmenu van twee gangen met koffie kost 15 euro en het menu Made in Belgium, samengesteld uit drie Belgische gerechten, komt op 25 euro. De keuze viel op het maandmenu (30 euro) en er kwamen krokante scampistaarten en bospaddenstoelen in een lichte jus, gevolgd door rundfilet met blokjes ganzenlever, oventomaat en aardappelgratin, om af te sluiten met krokante soesjes gevuld met ijs en overgoten met chocolade. Aan de andere kant van de tafel werd à la carte gegeten : drie tapa's (in citroen koud gekookte rauwe vis, kaaskroket en krabkroket, 13 euro) en kabeljauw met cantharellen en gezouten citroenboter (16,50 euro). Tot onze verbazing waren de producten van prima kwaliteit en met vakmanschap en smaak bereid. A la Folie biedt gezelligheid en een lekkere, Franse seizoenkeuken gebaseerd op dagverse marktproducten. Het geheel wordt met vriendelijkheid opgediend tegen democratische prijzen. Wat een verrassing ! Info A LA FOLIE SPOORMAKERSSTRAAT 54-56 1000 BRUSSEL 02 503 49 99 - Laatste bestellingen om 24 uur. Ook zaterdag en zondag voorde lunch geopend. Maandag, dinsdag, woensdagmiddag en donderdagmiddag gesloten. Door Pieter van Doveren