Stel het u even voor. Een gezin koopt een villa op een van 's lands meest bevoorrechte plekken, Sint-Martens-Latem, om meteen daarna aan het twijfelen te slaan. Toen de eerste verliefdheidroes opklaarde, beseften de gloednieuwe eigenaars dat deze verbouwing hun petje te boven ging. Enigszins de wanhoop nabij kwamen ze bij interieurconsulent Catherine Smessaert terecht, die hun paniek deskundig wist te temperen. Weliswaar zonder er doekjes om te winden. "De villa was in goede staat en uitstekend gelegen, maar tegelijkertijd was het een van de lelijkste huizen die ik ooit gezien heb. Dus was het simpel. De boel afbreken en compleet opnieuw beginnen, of heel grondig verbouwen."
...

Stel het u even voor. Een gezin koopt een villa op een van 's lands meest bevoorrechte plekken, Sint-Martens-Latem, om meteen daarna aan het twijfelen te slaan. Toen de eerste verliefdheidroes opklaarde, beseften de gloednieuwe eigenaars dat deze verbouwing hun petje te boven ging. Enigszins de wanhoop nabij kwamen ze bij interieurconsulent Catherine Smessaert terecht, die hun paniek deskundig wist te temperen. Weliswaar zonder er doekjes om te winden. "De villa was in goede staat en uitstekend gelegen, maar tegelijkertijd was het een van de lelijkste huizen die ik ooit gezien heb. Dus was het simpel. De boel afbreken en compleet opnieuw beginnen, of heel grondig verbouwen." Catherine wist de eigenaars duidelijk te maken hoe het huis er zou kunnen uitzien, en kreeg al snel carte blanche om hun droom alsnog te realiseren. "In amper vijf maanden tijd hebben we het hele project afgerond. We werkten constant. Zeven op zeven. Ik wou dat alles compleet af was binnen de afgesproken tijd. Doe je dat niet, dan ben je vijf jaar verder en hangen de gordijnen nog steeds niet op. En dat is ook logisch. Als je allebei fulltime of vaak meer dan fulltime werkt, en ook nog eens kinderen hebt, dan is het gewoon onmogelijk om die klus in je eentje te klaren." Van bij het begin stond vast dat de koele, ietwat zuiderse look van het huis plaats moest maken voor warmere materialen, eigen aan de plek. "Ik wilde een huis creëren dat past in zijn natuurlijke, bosrijke omgeving. Een harmonische woonst die gezelligheid uitstraalt, waar je je niet alleen 's zomers, maar ook op een regenachtige zondag goed voelt. Zulke zondagen hebben we hier immers in overvloed." Het kille marmer moest er dus sowieso uit, en werd vervangen door een oude, doorleefde eiken plankenvloer. De vorm van de lange, ietwat smalle woning werd behouden, maar de ruimtes herdefinieerde Catherine op maat van de levensstijl van de bewoners. "Thuis moet alles moeiteloos functioneren. Je moet je er kunnen ontspannen zonder je te ergeren aan details die niet helemaal juist zitten. Als je huis niet in harmonie is, dan loopt het carrièregewijs vaak ook wat mank." Dit goed doordachte verhaal begint al in de hall. Een kamerbreed venster tegenover de voordeur kijkt er uit op de tuin. Elk gezinslid beschikt hier over een kast voor de winterjassen en een voor de zomerexemplaren. Wat verder, in de wasplaats, gaat het er al net zo georganiseerd aan toe. "Een wasplaats lijkt voor velen bijzaak, maar dat is het niet. Achteraf kun je geen bergruimte meer toevoegen, dus moet je alles tot in de details voorzien." Heel wat kastruimte dus, om alle sportkledij en de complete schoenencollectie te herbergen, een extra diepe wasbak om vuile voetbalschoenen schoon te maken, en drie linnenkasten : een voor de propere en een voor de vuile was, en dan nog een voor nog te strijken spullen. Omdat de eigenaars geregeld thuis werken, richtte Catherine aanpalend aan de inkom hun bureau in, compleet met een gastentoilet. Zo hoeven bezoekers niet het hele huis door en blijven de privéruimtes ook echt privé. Dat familiegedeelte kan dankzij een opeenvolging van openzwaaiende deuren met elkaar verbonden worden. Van salon tot keuken. Een eetkamer is er niet. Die ruimde plaats voor een tv-kamer met Playstation, kwestie van de zoon des huizes ook wat te gunnen. Bovendien merkte het gezin op dat hun vrienden meestal toch in de keuken verzamelen. "Niets zo overroepen als een eetkamer, die vaak alleen maar dient om gasten in te ontvangen. Wij kozen bewust voor een mooie en ruime woonkeuken." Catherine ontwierp de keuken op maat en zorgde ervoor dat het grote kookeiland perfect overeenstemt met de openzwaaiende keukendeuren. Aan de korte zijde van dat kookeiland plaatste ze twee ponyharen barstoelen, die in het geheel lijken te verdwijnen. "Wanneer je vanuit het salon naar de keuken kijkt, blijft alles mooi clean en worden de strakke lijnen niet verbroken door die twee stoeltjes." Ontsierende elementen zoals een friteuse of elektrische grill staan verborgen in de aanpalende en nieuw gecreëerde bijkeuken. Zowel de keuken als het salon beschikken over een open haard die haast voortdurend brandt, en kamerhoge vensters die de mooie tuin moeiteloos binnenhalen. Afhankelijk van het seizoen wordt de focus verlegd. "De diverse eenheden van de Flexformfauteuil kunnen herschikt worden, zodat de bewoners zich 's zomers naar de tuin kunnen richten om 's winters dan weer het zicht op de open haard te verkiezen." De woonkamerwanden werden bekleed met gefineerde eik, die door Catherine zelf werd ingekleurd. Het is haast onmogelijk om er de verborgen wandkasten in te spotten. Want ook hier is er bergruimte in overvloed. Het imposante sofa-eiland werd opgesmukt met een reeks kussens om wat nonchalanter en speelser te ogen. "Dit is het soort fauteuil waarin je je haast kunt verbergen. Wegens zijn doorzakgehalte is hij niet meteen geschikt voor formele ontvangsten, maar dat hoeft ook niet. Bedoeling is dat de bewoners er zich goed in voelen. Al de rest is eigenlijk bijzaak. Je richt je huis in voor jezelf, niet voor anderen." En komt er bezoek over de vloer dat liever niet doorzakt, dan worden er snel twee lage zeteltjes bijgeschoven. Omdat het gezin geregeld gasten ontvangt en er dan meestal in het salon geaperitiefd wordt, opteerde Catherine Smessaert voor bescheiden tafeltjes van Minotti. Gemakkelijk verschuifbaar en voorzien van een lederen blad. Opvallend, dit is de enige ruimte met balken. "Die nieuw geplaatste balken verdwijnen in het geheel, maar zijn ze er niet, dan mis je iets." Of hoe perfectie soms in de details zit. Info : www.csliving.be DOOR SOPHIE ALLEGAERT - FOTO'S VERNEINTERIEURCONSULENT CATHERINE SMESSAERT: "IK WILDE EEN HUIS CREËREN WAAR JE JE NIET ALLEEN 'S ZOMERS GOED VOELT, MAAR OOK OP EEN REGENACHTIGE ZONDAG." CATHERINE SMESSAERT : "THUIS MOET ALLES MOEITELOOS FUNCTIONEREN. JE MOET JE ER KUNNEN ONTSPANNEN ZONDER JE TE ERGEREN AAN DETAILS."