Naar aanleiding van de internationale vrouwendag roept Pieter Embrechts - ambassadeur van Fairtrade Belgium - op om te kiezen voor Fairtrade rozen. De onverbloemde waarheid van rozen is immers niet zo rooskleurig. De jonge vrouwen die op de rozenplantages arbeid verrichten, werken er in mensonwaardige omstandigheden.

'Er moet iets bewegen',zegt Pieter Embrechts. 'De rozen die we in België kopen worden vaak gekweekt door jonge, meestal ongeschoolde vrouwen die worden aangenomen op rozenplantages onder tijdelijke contracten, met amper sociale rechten: ze krijgen vaak geen verzekering, geen zwangerschapsverlof, geen eerlijk loon en worden blootgesteld aan chemische producten, zonder beschermende kledij. Seksuele intimidatie op plantages is niet uitzonderlijk,'verklaart Pieter Embrechts zijn engagement voor deze actie.

Momenteel vind je slechts sporadisch Fairtrade bloemen in supermarkten en in sommige bloemenwinkels. Slechts 1% van de bloemen wordt onder Fairtrade voorwaarden verkocht. Als consumenten massaal aangeven dat ze Fairtrade rozen willen kopen en de aankoopverantwoordelijke aanspreken, zal het aanbod vast stijgen. Het is natuurlijk een complex verhaal. Bloemisten en supermarkten willen misschien wel Fairtrade aanbieden, maar vinden niet genoeg bloemen die zo'n label hebben. De groothandel, veiling en tussenhandelaars moeten zich dus ook bewust worden van de vraag naar duurzame bloemen vooraleer er iets zal veranderen.

(LP)

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag roept Pieter Embrechts - ambassadeur van Fairtrade Belgium - op om te kiezen voor Fairtrade rozen. De onverbloemde waarheid van rozen is immers niet zo rooskleurig. De jonge vrouwen die op de rozenplantages arbeid verrichten, werken er in mensonwaardige omstandigheden. 'Er moet iets bewegen',zegt Pieter Embrechts. 'De rozen die we in België kopen worden vaak gekweekt door jonge, meestal ongeschoolde vrouwen die worden aangenomen op rozenplantages onder tijdelijke contracten, met amper sociale rechten: ze krijgen vaak geen verzekering, geen zwangerschapsverlof, geen eerlijk loon en worden blootgesteld aan chemische producten, zonder beschermende kledij. Seksuele intimidatie op plantages is niet uitzonderlijk,'verklaart Pieter Embrechts zijn engagement voor deze actie. Momenteel vind je slechts sporadisch Fairtrade bloemen in supermarkten en in sommige bloemenwinkels. Slechts 1% van de bloemen wordt onder Fairtrade voorwaarden verkocht. Als consumenten massaal aangeven dat ze Fairtrade rozen willen kopen en de aankoopverantwoordelijke aanspreken, zal het aanbod vast stijgen. Het is natuurlijk een complex verhaal. Bloemisten en supermarkten willen misschien wel Fairtrade aanbieden, maar vinden niet genoeg bloemen die zo'n label hebben. De groothandel, veiling en tussenhandelaars moeten zich dus ook bewust worden van de vraag naar duurzame bloemen vooraleer er iets zal veranderen. (LP)