Het nieuwe coronavirus zadelt ons op met een collectieve vorm van smetvrees. Dat is zichtbaar in de voedingssector, waar verpakkingen weer oprukken. Is het terug naar af voor de antiplasticbeweging?

Een nieuwe studie van WWF leert ons dat de mens wekelijks vijf gram plastic binnenkrijgt, ofwel het gewicht van een creditcard. De milieuorganisatie roept met klem op oplossingen te vinden voor de wereldwijde plasticvervuiling.

Eerder verscheen hier al een kaart met koffiebars die hun klanten aanmoedigen om hun eigen beker mee te nemen, maar er zijn uiteraard nog zaken die afval willen weren. Het Gentse burgerinitiatief 'Mij Pak je Niet In' bundelde allerhande winkels en take-awayzaken waar je welkom bent met je eigen potjes.

Een eigen drinkfles, wattenstaafjes uit bamboe en rietjes uit metaal in plaats van plastic. Het lijken misschien druppels op een hete plaat, maar die kleine ingrepen maken wel degelijk een wereld van verschil. Niet overtuigd? Dan trekken deze foto's je misschien over de streep.