Ruth Goossens
‘De plasticvechter wordt niet langer weggezet als een naïeve wereldverbeteraar’
De keuze van onze redactie voor Mens van het Jaar viel snel en unaniem: ‘de plasticvechters’.
Vraag kinderen dezer dagen wie hun held van het jaar is en ze antwoorden allemaal: de Sint. Hoewel de goedheilige kindervriend ook op onze sympathie kan rekenen, wilden we met de redactie van Knack Weekend een Mens van het Jaar kiezen die voor altijd op een bijzondere manier verbonden zal zijn met 2018. De keuze van de redactie viel snel en unaniem: de Mens van het Jaar is niet één specifieke persoon, maar een hele groep geëngageerde burgers. Met wat goede wil, bent u, beste lezer, wellicht ook een beetje onze Mens van het Jaar. Knack Weekend koos immers voor ‘de plasticvechters’. Wereldwijd voerden kritische burgers dit jaar zoveel actie dat overheden, bedrijven én consumenten wel iets aan de gigantische plastic afvalberg moesten gaan doen.
De plasticvechter wordt niet langer weggezet als een nau0026#xEF;eve wereldverbeteraar.
Toen de supermarkten in 2004 plastic zakken betalend maakten, was dat nog even wennen. Maar vandaag nemen steeds meer mensen een herbruikbare tas mee naar bakker, buurtwinkel of kledingshop. En waar dat in het begin nog vreemde blikken opleverde, is het gaandeweg de normaalste zaak van de wereld geworden. Acties als Mei Plasticvrij en Plastic Attack waren nuttig en nodig om te beseffen dat het om veel meer gaat dan de supermarktzakjes. Groenten, fruit, verzorgingsproducten, bijna de halve winkelkar zit in een plastic jasje. De onheilspellende beelden van de gigantische plasticsoep in onze oceanen, de bergen zwerfvuil en de alarmerende foto’s van door plastic verminkte dieren hebben onze bewustwording nog versneld.
2018 zou weleens het jaar van de ommekeer kunnen worden. Niet alleen in België, maar wereldwijd. China besliste begin dit jaar om de invoer van plastic afval te verbieden. De Europese Commissie kwam met een verregaand voorstel voor het bannen van wegwerpplastic. De Wereldmilieudag stond in het teken van de plasticvervuiling: wereldwijd werd er actie ondernomen om de gigantische rotzooi op stranden op te ruimen. En de jonge Nederlander Boyan Slat wordt niet langer beschouwd als een dromer: zijn ambitieuze project The Ocean Cleanup ging effectief van start.
Met wat goede wil, bent u, beste lezer, wellicht ook een beetje onze Mens van het Jaar.
Opvallende trend: de plasticvervuiling is niet langer een zaak van de overheid, de industrie of de winkelketens, het is ook een bezorgdheid en aandachtspunt van de consument geworden. De plasticvechter wordt door familie, vrienden of buren niet langer weggezet als een naïeve wereldverbeteraar. 87 procent van de Europeanen is inmiddels overtuigd van de schadelijke impact van plastic. We zijn met z’n allen gaan beseffen dat alle kleine beetjes echt kunnen helpen. Hierdoor kan de industrie het probleem niet langer negeren, en durven overheden makkelijker maatregelen te nemen.
Maar nog altijd wordt er iedere minuut één volle vuilniswagen plastic in zee gedumpt: het is dus nog iets te vroeg om tevreden achterover te leunen. Om het tij te keren, zullen we de komende jaren fervente plasticvechters moeten blijven. Ook als redactie willen we ons steentje bijdragen en zoeken we een alternatief voor de folie rond het Knack-pakket. Die werd de afgelopen jaren al een stuk lichter gemaakt. Het plastic vervangen door papier of biofolie is voorlopig nog niet mogelijk. Maar we blijven aandringen op een alternatief. We strijden samen met u, Mens van het Jaar, voor een betere wereld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier